FIRNi logo
vjoon

Bašhaauz, mööda põhjaharja, 3A

Tüüp:
Alpinism, tehniline klass (kõrgused kuni 6000 m)
Tipu kõrgus meetrites:
4471
Raskuskategooria:
3A (vene r.k.)
Piirkond:
Bezengi, Kaukasus, Venemaa
Marsruudi alustamise kuupäev:
12.08.2015
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
12.08.2015
Osavõtjate arv:
6
Retke osalejad:
  • Oleg Miroshnikov (grupijuht)
  • Ernest Cunculis
  • Vladislav Karpenko
  • Jevgeni Vinokurov
  • Pavel Smirnov
  • Rees-Roonius Juurmaa
Raskuskategooria grupi hinnangu järgi:
3A+
Marsruudi iseloom:
Kombineeritud marsruut (kalju + lumi-jää)
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
1271 m
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
Soe, selge, päikseline
Kommentaarid:

Asusime Avstriski laagriplatsilt teele kell 4:00. Alguses pikalt mööda moreeni, seejärel – kui juba valgeks oli läinud – piki liustikku. Kell 6:30 olime jõudnud Bašhaauzi põhjaharja nõlva alla. 

Marsruudi algus oli lihtne rühkimine mööda järsku rusunõlva. Kolmveerand tunni pärast jõudsime marsruudi esimese tehnilise lõiguni – 40 meetrit mööda jäämurru seina, alguses laugem, keskosas tugevalt lõhenenud ja lõpuosas püstloodis. Keskmine kaldenurk 60 kraadi. Esironijana läbis seina Rees, ühe kirka ja 6 puuriga. Plaan oli lõik läbida üheaegses julgestuses, kuid kui Rees oli jõudnud seina viimaste meetriteni, hüüdis seongu järgmine ronija, Oleg, et üks ta kassidest läks katki. Üle jäämurru jõudes tegi Rees Olegile tugiköie. Kui Oleg üles jõudis, otsustati, et ka teistel on mõistlik žumaaritades üles tulla. 

Samal ajal, kui teine seong veel mööda tugiköit liikus, jätkas esimene seong - Rees, Oleg ja Ženja - teed mööda laugemat liustikukeelt. Tee peale jäi mitmeid suuri liustikulõhesid, millest tuli ettevaatlikult mööda manööverdada, kas sildu otsides või üle hüpates. Pärast viimast suurt lõhe said seongud kokku ja jätkasime üheaegses julgestuses tõusu mööda keskmiselt järsku lumenõlva, mis viis otse Bašhaauzi põhjaharja esimese žandarmi tippu. Seal võtsime jalast kassid ja panime ära kirkad, sest algas marsruudi kaljuosa – pikk ja lõputuna näiv ronimine mööda põhjaharja, mis oli täis pikitud suuremaid ja väiksemaid žandarme. 

Harjatraaversit alustasime kell 10:00. Liikusime üheaegselt, raskematel lõikudel vahelduvjulgestuses. Tunde järgi, aga tempokalt. Õigepea sai selgeks, et traaversi keerulisus ei seisne mitte ronimise raskuses, vaid reljeefi äärmises „elavuses”. Kas asi oli selles, et antud marsruut on nõnda harva ronitav või on põhjus piirkonna kivimi eripäras – igaljuhul oli kalju kõikjal tugevalt ebakindel ja lahtine. Reljeefi omapärast tulenev objektiivne oht tingis selle, et ronimine pidi olema igal sammul täpne, ettevaatlik, teistega arvestav ning julgestus alati reaalne. See kõik sai tõestuse harja lõpuosas, kui pärast 3-tunnist ronimist jäi veel ületada üks pisut suurem žandarm.

Rees liikus parasjagu esironijana traversseerides mööda žandarmi parempoolset külge, Oleg julgestamas teda eemalt harja pealt, köis ümber kaljunuki. Jõudnud sobiva sisenurgani, alustas Rees ronimist žandarmi tipu suunas. Ettevaatlikult, iga käe ja jalaasetust õrnalt kompides, oli ta mööda sisenurka roninud juba oma kümme meetrit. Rahulikult ronides asetas ta käe ühe tavalise, pooleteistmeetrise läbimõõduga kaljuplaadi servale, mis aga eemaldus koheselt seinast ja vallandas kivivaringu. Kukkumise tagajärjel pisivigastused paremasse külge, vasakusse reide ja kätte. Köis jäi aga terveks ja julgestus toimis. Rees jätkas ronimist pisut teist teed pidi ning kella 13:30-ks olimegi Bašhaauzi tipus (4471 m). 

Traavers oli kestnud 3 tundi ja 30 minutit. Lisaks tavapärastele tipuprotseduuridele plaasterdati ka Reesi haavad. Seejärel alustasime laskumist mööda kaguharja, kuni jõudsime Sella sadulani. Sealt laskusime ühe köietäie, kuni jõudsime Bezengi liustikuni, mida mööda kõndides, joostes ja liueldes ning lugematul hulgal liustikulõhesid ületades, jõudsime kella 17:30-ks tagasi telkideni. Kokku olime teel 13 tundi ja 30 minutit. Oli olnud huvitav, väga vaheldusrikas, üksjagu ohtlik, kuid kokkuvõttes tore marsruut. Tugeva 3A+ vääriline.

Alpilaagri muljed
 
Ekspeditsiooni nimetus:
Bezengi 2015
Manused




vjoon tag hjoon