FIRNi logo
vjoon

Veverkov l'ad, 55 m, WI4

Tüüp:
Jääronimine
Raskuskategooria:
WI4
Piirkond:
Velka Studena Dolina, Kõrg-Tatrad, Slovakkia
Marsruudi alustamise kuupäev:
26.02.2015
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
26.02.2015
Osavõtjate arv:
1
Retke osalejad:
  • Rees-Roonius Juurmaa
Marsruudi iseloom:
Jäämarsruut
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
55 m.
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
Udune, värskelt sadanud lumi.
Kommentaarid:

Läbimisviis: altjulgestus, soolo

Kui ma hommikul sammud koskede suunas seadsin, oli terve org mõnusasti udu alla mattunud, nagu eelnevatel päevadelgi. Seekord oli aga öö jooksul lisaks värske lumekiht maha sadanud. Sellest andsid tunnistust ka iga mõne aja tagant piki kuluaare alla mürisevad väiksemad laviinid. Mõttes olin endale juba esimese jääseina välja valinud. Selleks oli Veverkov l'ad, tuntud kui oru visiitkaart - 55 m kõrgune lai WI4 jääkosk. Et ronimiskaaslane oli haigestunud, otsustasin ette võtta soolotõusu.

Marsruudile võtsin kaks 50 m köit - üks ronimiseks, teine lisaks topeltköiel laskumiseks. Köiesoolo on põhimõttelt nagu tavaline altjulgestuses ronimine, ainult et köit ei reguleeri ronides mitte julgestaja, vaid ronija ise. Detailidesse laskumata: on raske hinnata taolise süsteemi reaalset töökindlust, kui kukkumine tõepoolest aset peaks leidma. Seetõttu võiks ronitav rada olla selgelt ronija mugavustsoonis ning valitud mõttega mitte kukkuda.

Raja võtmelõigu moodustasid esimesed 15 m. Põhjusteks nii seina püstloodsus, vähesed puhkekohtad, kui ka esialgu harjumatu ronimistehnika. Seetõttu keerasin alguses puure eriti suure ettevaatusega. Edasi oli aga igati sujuv minek. Üles jõudes ulatus köis sentimeetrise täpsusega statsionaarsesse jaama. Tegin topeltköie ning laskusin alla. 

Muljed 
Video 
Pildialbum
 
Ekspeditsiooni nimetus:
Tatrad 2015
Manused




vjoon tag hjoon