FIRNi logo
vjoon

MägedeUudised firnikatelt (uuendatud 15.08)

NB! Tuletame meelde Hea Tava anda oma eelseisvast mäe- või ronimisreisist teada klubile (nt firnijuhatus [ät] lists.eenet.ee), et oleksime kursis kes kus ronib, mis grupil plaanis on ja millal on plaanitud tagasi jõuda, samuti grupijuhi, grupiliikmete ja nende lähedaste kontaktandmed, kindluspoliisi info jmt, et vajadusel operatiivselt kontakteeruda oleks võimalik.

Arvame et meiega ei juhtu, aga vahel siiski. Või toimuvad meist sõltumatud mingid ootamatud sündmused antud piirkonnas ja tekib vajadus viivitamatult ühendust võtta, ka siis võib sellest suur abi olla.

Ratseka laagriplats 2014. aasta juulis
Ratseka laagriplats 2014. aasta juulis

 

L, 15.august (Bezengi alpilaager)

Kell 12:18 saabus kiri Reesilt:

"Õnnelikult baaslaagris. Ronisime Bašhauzile N-harjalt (3A) ja Sellale N-seinalt (3B). Pikad, eripalgelised ja huvitavad marsruudid. Rahul ja tänulikud siinveedetud aja ja tehtud tõusude eest. Täna tähistame veel baaslaagris, homme aga lähme oma teed. Mõne kogemuse ja suure hulga vene maiustuste võrra rikkamana. Kohtumiseni!"

 

P, 9.august (Ala-Artša 2.vahetus)

Kell 18:41 saabus kiri Indrekult:

"Jõudsime mäest alla. Koroona jäi tegemata, kõik muu mis võimalik sai tehtud, sealhulgas õppused liustikul ja jääl. Ilm vingerpussitas ja meestel tundus olevat juba mägede väsimus. Eestisse jõuame laupäeval. Vabandan, hosteli arvuti on peaaegu töökorras."

 

P, 9.august (Bezengi alpilaager)

Kell 13:10 saabus Reesilt sõnum:

"Hei! Esimeselt rännakult tagasi baaslaagris. Plaanitud marsruudid, Gidan 2A ja Arhimed 3A said kenasti läbitud. Neist teine pikk ja seikluslik. Nüüd paar päeva baaslaagris ja kaljudel, seejärel aga uus rännak ja järgmised tõusud. Tervitused Bezengist!"

 

E, 3.august (Bezengi alpilaager)

Kell 22:37 saabus sõnum Reesilt:

"Jõudu! Seljataga on kaks esimest päeva treeningmatku ja seongute koostööd kaljuseinal. Varahommikul viime laagri Tjoplõi Ugol-i, kust lähtudes õppused jääl ja lumel ning esimesed tõusud: Gidan 2A ning Arhimed 3A. Tervitused Bezengist!"

 

E, 3.august (Ala-Artša 1.vahetus)

Kiri Dagmarilt pildilingiga vahvale Ala-Artša alpilaagri pildialbumile

 

L, 1.august (Ala-Artša 1.vahetus)

Kell 22:10 saabus kiri Dagmarilt:

"Oleme tagasi kodus.Kuigi tipukirjasid kogunes kahelt tipult ja ilm segas nii mõndagi plaanivõetut, oli iga ettevõtmine kasulik kogemus ja esmakordselt alpilaagris olemine andis kõigile toreda ja unustamatu kogemuse. Panen ka paar pilti. Ühe sellest kus me kõik koos mobiililevialas Ratseka laagri taustal oleme :) ja teise Boksi tipust. Ilmselt ikka kunagi lähimas tulevikus proovime tekitada ka midagi matkapäeviku sarnast ja kindlasti lisandub pildilink."

 

R, 31.juuli (Ala-Artša 1.vahetus)

Kell 20:43 saabus sõnum Keitilt:

"Hetkel Kõrgõstani (Bishkeki) lennujaamas. Käisime Boksi (4240m) ja Utšiteli (4549m) tipus ää, väga lahe kogemus. Varsti kohtume juba Eestis. Korona laagripaika ei jõudnud, liustik oli ületamiseks liiga ohtlik."

 

 K, 29.juuli (Bezengi)

Kolmapäeval stardib Rees Bezengi alpilaagri poole, et L, 1.augustil saada kokku ülejäänud Läti grupiga Mineralnõje Vodõ lennujaamas ning hilisõhtuks jõuda Bezengi alpilaagrisse (Kaukasus, Venemaa). Logistiline plaan on Tallinn-Peterburg-Mineralnõje Vodõ.

Edasi järgnevad neilgi erinevad õppused kaljudel, liustikul, jäänõlval, lumenõlval ning seejärel plaanis mitmed alpinistlikud marsruudid piirkonnas.

Soovime Reesilegi ja kogu tema grupile edu, tugevat tervist ja head ilma!

 

T, 28.juuli (Ala-Artša 1.vahetus)

Kell 15:42 saabus sõnum Annelilt:

"Hei, meie Indrekuga Ala-Artša orus nüüd, teised üleval Korona telkimiskohas. Mul mingi kõhuviirus jms mitu päeva, ei julgenud edasi minna, nüüd juba parem. Tegime eile vähemalt Utšiteli 4549m. Paluks ilmateadet kui võimalik."

 Ilmaprognoos ennustab kolmapäevaks päev läbi sademeid ja äikesevõimalust, neljapäeva ja reedet ilusat ilma, sademeteta, veidi küll tuulist ilma. Laupäev taas sademevõimalus varahommikust õhtuni.

 

L, 25.juuli (Ala-Artša 1.vahetus)

Kell 07:48 saabus sõnum Keitilt:

"Üleeile üritasime Utšiteli tippu kuid pidime 4150m peal tagasi pöörduma sest tuul ohtlikult tugev. Eile üritasime Ratseka tippu kuid pidime jällegi vihma tõttu enne lõppu tagasi pöörama. Täna puhkepäev ja homme plaan liikuda uude laagrikohta. Sooviks ka ilmaprognoosi."

Ilmaprognoos näitas endiselt üsna heitlikku ilma, pärastlõunad reeglina vihma-äikeselised.

 

K, 22.juuli (Ala-Artša 1.vahetus)

Kell 16:02 saabus sõnum Keitilt:

"Kas sul õnnestuks meile lähipäevade prognoos saata. Ilm pole hetkel kõige parem. Muidu eile õppisime seongus liikuma ja täna käisime esimest korda liustikul. Homme oleks plaan minna Õpetaja tippu, aga kõik oleneb ilmast. Kõrgusega oleme juba kohanenud. Väga huvitav on!"

Ilmaprognoos näitab ühtlast vihma, äikest pärastlõunatel alates kella 14-st, ent ööd ja hommikupooled normaalset ilma, sademeteta. Vaid laupäeva lubab terve päeva sajune tulla.

 

E, 20.juuli (Ala-Artša 1.vahetus)

Kell 11:41 saabus sõnum Keitilt:

"Kõnnime teist korda Ratsekasse (laagripaik alpilaagrist kõrgemal, ca 3200m kõrgusel). 1200m tõusu. Eile esimest korda sinna tõustes oli enamustel halb olla. Hetkel oleme kuskil poole peal. Vaade on vapustav. Üritan ka edaspidi asjaga kurssi viia."

  

L, 18.juuli (Ala-Artša 1.vahetus)

Laupäeval, 18.juulil startis esimene alpilaagri grupp mägedesse. Tallinna lennujaamas toimus veel kibe pakkimine kui üllatusvisiidi tegi väike pöidlahoidjate seltskond, kaasas juba traditsiooniks saamas Tipuarbuus (mis seekord kollane) ja et asi ikka ametlik oleks, siis sai kaasa antud ka päris Tuusik.

Grupp: Anneli Albert, Dagmar Piikov, Indrek Hiiesalu, Kaarel Kimmel, Keit Mürk ja instruktoriks leedulane Saulius Saikauskas

Logistiline plaan nägi ette lendu üle Istanbuli Bishkekki, et seal pühapäeva hommikul (19.juulil) kokku saada Vilniusest startinud Sauliusega. Seejärel täiendatakse toiduvarusid kohalikult turult ning siis ootab ees sõit juba mägede vahele Ala-Artša alpilaagrisse. Aklimatiseerumiseks on kahe nädala toidu ja muu varustuse viimine ülemisse Ratseka laagripaika, et siis jätkata õppuste ja tipumarsruutidega käsikäes.

 

Juuli (Alpid)

Telefonivestluse käigus Piretiga selgus et veetis juuni lõpust poole juulini produktiivselt aega Alpides mitmes erinevas piirkonnas mille käigus tõusis seitsmele enam kui 4000m-lisele mäetipule. Kui taaskohanemine merekõrgusega edukalt läbitud, siis püüab ka veidi juttu ja pilte tehtust meiega jagada.

 

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon