FIRNi logo
vjoon

Firn pidas 55. sünnipäeva

IMG_0666.JPG

Pilte juubelipeost saab vaadata siin.


Firn 55 juubeliõhtu


10. jaanuari õhtul toimus Tartu Ülikooli kohvikus alpiklubi Firn 55. juubel ja hooajalõpetamine. Kokku tuli rohkearvuline ja rõõmsameelne seltskond vanu ja noori firnikaid, köie- ja telgikaaslasi ning klubi sõpru – ühtekokku ligi 60 inimest.


Enne sõnavõttudega alustamist võtsime hetke meenutamaks sõpru, kes meie seast lahkunud on. Pärast vaikusehetke juhatas õhtu sütitava avakõnega sisse klubi president Hedi Peterson. Meeldiva üllatusena järgnes kauaaegse firnika, Lumeleopard Helme Suuki, liigutav sõnavõtt. Meenutades tänutundega oma pikkade klubis veedetud aastate jooksul saadud kogemusi, kumas tema sõnade tagant läbi inimene, kelle tee mägedesse on olnud ilus ja õnnelik ning kust pärinevad sõprussuhted, mis kestavad kogu elu. Selle kinnituseks andis pr. Suuk igale saalis viibinud Firni presidendile üle isikliku pühendusega mälestuseseme.


Õhtukava jätkus Andres Hiiemäe ettekandega, kus ta tutvustas teekonda, mille klubi viimase 5 aasta jooksul läbi on teinud, pöörates erilist tähelepanu lõppenud hooaja tegemistele ning jagades mõtteid ka tulevikuplaanidest ja eesmärkidest. Jutu ilmestamiseks sai näha kahte juubeliõhtuks kokku pandud filmikest:


Firn 2010-2014: Mägedes inimesed ei vanane

Firn 2014: Kadunud eestlaste rännakul


Järgnes pilguheit Tartu Ülikooli mäetipu ekspeditsioonidele aastatel 1982 ning 2012 – kummagi ajajärgu alpinisti, Kalev Muru ja Andres Hiiemäe, silme läbi. Kõik kohalviibijad said õhtu jooksul uudistada ka spetsiaalselt Tartu Ülikooli muuseumist kohale toodud teemakohaseid mälestisi – alustades tipukirjast ja kivitükkidest Tartu Ülikooli mäetipust ning lõpetades pildialbumitega. Teema lõpetuseks kasutati võimalust ja tänati akadeemik Richard Villemsit tema panuse eest 2012. aastal toimunud ekspeditsiooni ning ühtlasi nimetati auliikmeks klubi pikaaegne president Kalev Muru. Pärast ettekannete osa lõppu ning enne õhtusöögi kallale asumist, kogunesid kõik külalised ühise hetke jäädvustuseks grupipildile.


Õhtusöögijärgselt viidi läbi töötuba Firni ajaloolünkade täitmiseks. Isegi kui selle  käigus ei õnnestunud kõiki klubi ajaloo puuduolevaid peatükke kirja panna, võimaldas töötuba siiski üles nokkida nii mõnegi huvitava terakese ning pakkus mõtteainet, kuidas teemaga edasi liikuda. Pärast töötuba anti esinemisjärg julgemate uute klubiliikmete ja noorliikmete kätte, kes asusid pealtvaatajate rõõmuks meeleoluka ristimiseksami käigus oma kohta klubi ridades välja teenima. Tõendanud oma tahet nii pimesi ja labakinnastes sõlmede sidumisega kui kannatanu lahastamise-transportimisega, “löödi" puuvarrega kirka abil klubi noorliikmeteks Dagmar Piikov, Kaarel Kimmel, Keit Mürk ja Indrek Hiiesalu, täisliikmeks aga Andres Vilgota. Õhtu ametlik osa kulmineerus klubi hooaja parimate välja kuulutamisega. Parimaks noorliikmeks tunnistati aktiivne trenniskäija ja üritustest osavõtja, Kaarel Kimmel. Ühtlasi premeeriti fotokonkursi “Mäed ja mood”  huvitavamaid töid. Oma teravmeelsete ja elulähedaste piltide eest hindas publik parimaks Viktor Palmi.


Nõnda saigi Firni 55. hooajale väärikas punkt pandud. Kohtus klubi vanem ja uuem põlvkond. Usutavasti lahkusid sellelt kokkusaamiselt rikkamana mõlemad. Vanema põlvkonna esindajad kindlasti, kuna said taas näha vanu sõpru. Aga ehk seeläbi ka jupp maad noorem seltskond – nähes, et ühistelt mäeretkedelt pärit vanad sõbrad ei unusta üksteist ka aastate möödudes. Alanud uus hooaeg pakub küllaga uusi võimalusi samasuguseid sõpru leida, hoida ja hinnata. Lõpetuseks meile teejuhis klubi omaaegselt presidendilt (1974-1977) Kuldev Ääremaalt:


“Ma ei kadesta teid praeguste võimaluste pärast, vaid mul on sellest südamest hea meel. Unistage suurelt, seadke kauged ja kõrged sihid ning tegutsege nende täitumise nimel ja nad lähevad täide!”




 

 

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon