FIRNi logo
vjoon

Kaljuronimine Geisler/Odle massiivil, Dolomiidid

Geisler/Odle massiiv / pilt internetist

Lühidalt:

Retk on toimunud, võiks öelda et üsna edukas vaatamata oludele - 3 päeva läks ilma nahka täitsa kaduma (üks päev ladistas lihtsalt vihma, järgmiseks päevaks oli maha sadanud lund hütivahi mõõtmise järgi 40cm, veel ühe päeva kaotasime esmase lumesulamise ootuses), 3 päeva polnud ronimispartnerit kasutada (koos lumega tuli vastik külmetus ja köha, mis kaaslase maha niitis ja koikusse vangistas), mis ei tähendanud aga et oleks ise paigal püsinud ning ülejäänud 3 päeva oli meil vahvat kaljuronimist.

Baaslaagriks sai õnnestunud valik Regensburger hütis Geisler/Odle massiivi lõunanõlval, vaid ca 45 min kaugusel mägede/marsruutide algusest.  Lisaks kolmele ronimispäevale sai tehtud ühe paraja (ca 8.5-tunnise, kolme kuruga) matkapäeva ümber massiivi. Nii et pilk sai peale visatud ka massiivi põhjaküljele, kus pikemad ja tõsisemad marsruudid. Massiiv ise väga kena mõlemalt poolt, rohkelt marsruute erinevates raskuskategooriates, nii väga kergeid ja lihtsaid kuni väga pikkade mitmepäevaste ja rasketeni. Kalju varieerub üsna heast kuni päris pudedani. Mitmed väga toredad marsruudid jäid olude tõttu järgmiseks korraks ronida, enne kui võiks põhjapoolsetele nõlvadele üle kolida.

Plaanis oli rohkem ilusaid marsruute ronida, paraku segas plaane ootamatu lumesadu, mis tingis ka meie teise marsruudivaliku, kuna suure lumesaju järgselt oli see peaaaegu et loogiline valik, puht teoreetiliselt kuivab lõunasein kõige kiiremini. Praktikas nii oligi, sein muutus kiiresti peaaegu kuivaks, see-eest päikse eest varjatud laskumismarsruudil idanõlval sumpasime korduvalt vööni lumes.

Tehtud sai kolm marsruuti:

- Kleine Fermeda (2800m), Südostkante, IV, marsruudipikkus ca 500m

- Sass de Mesdi (2760m), Direkte Südwand e. via Moroder-Malsiner, VI A1 (VII), marsruudipikkus ca 300m

- Sass Rigais (3025m), traavers Ostgrat-Normalweg von Westen, II (osaliselt via ferrata)

Massiiv jättis väga hea mulje, võimalusterohke, väga erineva reljeefivalikuga, palju toredaid marsruute. Tasub kindlasti pikemat tutvumist, lõunapoolsed marsruudid on heaks ettevalmistuseks. Ilm reeglina püsivalt hea augustis-septembris. Massiivi lõunajalamil on ka mõned harjutuskaljud lühikeste (40-60m marsruutidega, üsna tehnilised), põhjapoolsel jalamil aga "Messneri klettergarten" neli-viis suurt kivilahmakat, mitmekümne polditud mitmekesise marsruudiga, kõrgust vast kuni 12-15m. 

Rohkem muljeid ja pilte mõni teinekord.

Andres

15.09 teade:

Täna (15.09) stardib rahvusvaheline ajaloohuviliste seltskond Tallinnast retkele Itaalia suunas. Väiksearvulise uurimisrühma eesmärgiks on lähemalt tutvuda ajaloost tuntud tegelase - Reinhold M lapsepõlve kodumaastikega. Et tegemist on meie inimestele vähe-uuritud piirkonnaga, siis suuri eesmärke ei seata - kui õnnestub veidi jälile saada sellest õhinast ja kohapeal valitsevast õhkkonnast, mis lõi aluse noore Reinholdi edasistele tegevustele, võib ekspitsjoon oma eesmärgi täidetuks lugeda. Uurimusrühma kuulub tervelt kaks eri rahvusest ajaloohuvilist - leedulane Saulius ja veel üks lõuna-eestlane. Asjast rohkem huvitatuile vihjeks võib googeldada "Geislerspitzen" pildikesi või soovitab kõigil soojalt Reinhold Messner-i raamatut "Free Spirit" lugeda.

Mõned pildikesed retkelt:

Selline nägi massiiv välja esimisel silmast-silma kohtumisel (mõned päevad hiljem oli kogu pilt hoopis teistes toonides, vt allpool)

Kleine Fermeda (2800m), via Südostkante

Vasakul pildil - Lähenemine esimesele marsruudile (Kleine Fermeda), parempoolsel pildil - pilved ja udu segasid orienteerumist juba marsruudi algusosas

Marsruudi keskosas, tõus kuluaarist kandile, kolm ilusat köietäit ronimist

Väljatulek kandile, edasi ronimine ja orienteerumine lihtsam. Hetkeks paistab ka päike, muidu tihedate pilvede ja kõukõmina saatel

Vaid kaks päeva hiljem, kohalike sõnul tavapärane sügise tuleku märk, seekord ebatavalisemas koguses

Pärastlõuna tasapisi lumesadu taandub, kasutame aega aktiivselt

Taevas selgineb ja avanevad uutes toonides vaated mägedele...

Uued olud nõuavad plaanide ümbertegemist

Sas De Mesdi (2760m), lõunapoolt

Sas de Mesdi, südwand

Sas de Mesdi, Direkte Südwand e. via Moroder-Malsiner

Esimene köis liigub ülespoole

Allavaade poole marsruudi pealt

Tipuharjal

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon