FIRNi logo
vjoon

Klubi hea sõber Timo Palo alustab Gröönimaa ületust

Talvel värvikalt klubirahvale oma Arktika teadusekspeditsioonist muljetanud Timo Palo alustab ellu viima üht oma unistust - suuskadel Gröönimaa ületust!

Ekspeditsioon “In Nansen’s footsteps – 120 years since first Greenand crossing” ehk Nanseni jälgedes – 120 aastat Gröönimaa esmaületusest.

Kuigi algselt oli Gröönimaa ekspeditsioon planeeritud sooloüritusena, siis Taani kehtestatud ohutusreeglite tõttu pole see enam lubatud. Nii tuleb kahe liikmega ekspeditsioon: minu kaaslaseks on norralane Audun Tholfsen, kellaga ma tutvusin Arktika jääväljadel Tara-Arctic 2007-2008 projekti käigus. Sellest ka siis ekspeditsiooni inglisekeelne nimi: In Nansen’s footsteps – 120 years since first Greenland crossing.

Ekspeditsioon algab mai alguses ja kestab umbes üks kuu. Ekspeditsioon on ilma välise abita, mis tähendab, et kõik vajaminev (ca 90 kg varustust) tuleb meil kaasas kanda järelveetavates kelkudes. Retke pikkuseks on ligikaudu 600 kilomeetrit. Ekspeditsiooni käigus tuleb neil idarannikult merekõrguselt alustades kogu vajalikku varustust enda järel vedades tõusta Gröönimaa jääkilbile (suurim kõrgus valitud marsruudil ca 2500 m ü.m.p.) ning seejärel laskuda läänerannikule.

Teateid Tasiilaqist (06.05.2008)

On hea meel teatada, et mina ja Audun oleme jõudnud õnnelikult Gröönimaa idaranniku asulasse Tasiilaq. See väike asula on meie viimaseks pidepunktiks tsivilisatsiooniga enne plaanitud neljapäevast lendu Isortoqi, kust Gröönimaa ületamine lahti läheb.

Siiani on kulgenud kõik ilma suuremate viperusteta. Isegi selle vajaliku varupaari suusaklambreid, mille ma Eestis viimaste päevade pakkimise tuhinas maha unustasin, suutsime Islandil Reykjaviki spordipoest leida. Oligi viimane paar seal ja müüja ka õnnelik, et asjast lõpuks ometi lahti sai :). Vaat, kus lollil võib vahel vedada, ytlesin enese kohta. Sest peab tunnistama, et see viimase kahe päeva ettevalmistus ja pakkimine Eestis oli mingis mõttes üle mõistuse meeletu ja liig kiire. Ei magamist, ei söömist ja nii palju lahtisi otsi. Hakkasin kuulma oma peas olematuid telefonihelinaid, mis peaks andma vastuse mõnele järgmisele lahendust ootavale kysimusele.

Kuid vaatamata kõigele saime lõpuks siia. Just nimelt saime, sest ilma nende heade inimeste toetuseta, kes kõik sellele seiklusele õla alla on pannud, oma nõu ja jõuga panuse andnud, poleks ma täna Gröönimaa idarannikul astumas vastu oma elu ühele suurimale unistusele ja aastatepikkuse ettevalmistuse viljale.

Tänan südamest kõiki oma toetajaid!

Meie retke edenemise kohta saate kuulata Raadio 2 hommikuprogrammist "Silmad lahti", kus igal esmaspäeval kell 9:34 me siit eetrisse peaks minema. Ja kui Katre vähegi jaksab, siis leiate blogi kujul teateid aadressilt www.polaarseiklus.com. Vabandan, et me ei suutnud eelnevalt valmis teha tervet kodulehte. Aga paraku see nii on, et kui üritad palju ise oma jõududega ära teha, siis kuskilt maalt hakkab ajanappus kõvasti näpistama. Tulevikus tuleb sellest aga kindlasti polaarmaailma kohta rohket infot jagav veebileht - vähemasti on meil selline plaan :).

Meieni jõudnud kohalikud uudised pole olnud just julgustavad: nagu talvel lastud 18 jääkaru, mis olevat kohalike arvates ilmselgelt liiga madal küttimise limiit; sõnumid kahest seiklejast, kes mõned päevad tagasi pärast Isortoqist lahkumist üsna peagi said tunda kurikuulsat Gröönimaa tuult piteraq’i kiirusega 150km/h koos 1,5m paksuse lume alla mattumisega. Nad elasid tormi üle ja päästeti õnnelikult. Kuid neist teadetest hoolimata ei ole minu usk selle retke kordaminekusse hetkekski vankuma löönud. "Iga tagasipöördumine on hullem kui ükskõik, milline edasiminek", nõnda ütles Fridtjof Nansen. Kuid muidugi ei saa me kunagi looduse vastu. Ainult Tema heldel loal ja abil võime loota omaenese antud panuse õnnestumist ja püstitatud eesmärgile jõudmist.

Läheme ja teeme selle unistuse teoks...koos teiega!

ps. mõni hetk tagasi oli R2-s esimene ühendus Timoga, kelgud on neil pakitud ja ootavad homset (08.05) lendu Isortoqi. Eelnevad päevad ongi neil kulunud peamiselt toidumoona ja kelkude pakkimisele. Ilmad on olnud ilusad, ka sinna hakkab tasapisi kevad saabuma, päevased temperatuurid tõusevad juba plusspoolele, üldiselt aga valitsevad veel lumised olud. Täna loodetakse veel ka saunas käia (järgmine sauna võimalus asub alles läänerannikul).

Jõudu ja edu seiklejatele!

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon