FIRNi logo
vjoon

Kaduv Jää, WI3+

Tüüp:
Jääronimine
Tipu kõrgus meetrites:
15
Raskuskategooria:
WI3+
Piirkond:
Kukuljärvi, Soome
Marsruudi alustamise kuupäev:
04.02.2017
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
04.02.2017
Osavõtjate arv:
1
Retke osalejad:
  • Rees-Roonius Juurmaa
Marsruudi iseloom:
Jäämarsruut
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
15 m
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
Jahe, pilvine, tuulevaikne
Kommentaarid:

Video, pildid ja muljed

Et kodumaine ilmastik ei olnud soosinud meie pankranniku jugade jäätumist, võtsime selle talve hakul juba varakult plaani pikema väljasõidu, eesmärgiga leida koht jääronimise harjutamiseks. Varasema luureretke põhjal sai sihtpaigaks valitud Helsinkist 100 km kaugusel asuva looduskauni Kukuljärvi piirkonna metsikud kaljud, mis juba jõulude paiku olid kaetud kerge jääkihiga. Nõnda sõitiski aktiivne alpinismitrenni rahvas mõnusalt suure seltskonnaga (14 inimest) veebruari esimesel nädalavahetusel Soome. Kohale jõudes tuli tõdeda, et jääd polnud küll lademetes, kuid sellegipoolest pigistasime antud oludest välja maksimumi, ronides kahe ja poole päeva jooksul kokku enam kui tosinal marsruudil - nende seas nii eriilmelisi jääseinu, vahvaid drytoolingu radu, kui ka nende kahe kombinatsioone. Lisaväärtusena said kõik harjutada talvistes tingimustes telgis ööbimist ja sellega kaasnevaid laagritoiminguid. Kuigi reis oli pühendatud eelkõige kaaslastele, et neile esmaseid jääronimise oskusi ja teadmisi tutvustada, leidsin vahepeal ka võimalusi ise ronimiseks.

Rada, millele mu pilk pidama jäi, oli 75°-80° kaldenurgaga ning alumises osas väga õhukese jääkihiga. Rada polnud füüsiliselt sugugi raske, kuivõrd puhkekohti oli piisavalt. Peamine võlu seisnes aga selles, et kirka- ja kassiasetused pidid olema vaiksed ja ettevaatlikud - pigem koputused kui löögid - et kohati kõigest sentimeetripaksust jääd mitte ära lõhkuda. 15 meetri peale sai pooleldi sisse keerata 2-3 puuri. Ronisin rada väikeste variatsioonidega altjulgestuses 2 korda.

Et Kukuljärvi piirkonna kaljud on metsikud ning enne meid arvatavasti kas vähe või üldse mitte ronitud, polnud läbitud rajal ka nime. Teadmata, kas veel ise sinna tagasi satun või kas samasse kohta iga aasta seda vähestki jääd tekib, panin raja nimeks "Kaduv jää", raskuskategooria WI3+.
 
Ekspeditsiooni nimetus:
Kukuljärvi 2017
Manused




vjoon tag hjoon