1970-1979

Allikas: Firn
Mine navigeerimisribaleMine otsikasti


1970
Eesti Pamiiri-ekspeditsioon. Tõusti kahele seitsmetuhandelisele mäele: Kommunism 7495m ja Korženevskaja 7105m. Ekspeditsiooni põhieesmärk oli vallutada Kommunismi mäetipp.
Treeningtippudena tõusti nimetutele tippudele „Tipp 5224 (klassifitsee-imata) ja „Tipp 5400 (3A)” ning eelproovina enne Kommunismi mäetippu tõusti ka seitsmetuhandelisele mäele - Korženevskaja tippu (5A). Kommunismi tippu tõusid 8 alpinisti: Heino Paltser /juht), Ilmar Priimets, Jüri Tohver, Ain Uusna, Jaak Sumeri, Tõnu Tennisson, Priit Vürst ja Kuldev Ääremaa.
See ekspeditsiooni tulemusena said neli Eesti alpinisti nimetuse „Pamiiri Lumeleopard”- Heino Paltser, Ilmar Priimets, Jüri Tohver ja Ain Uusna “.

1972
Tavaline laagrisuvi, kuid lisaks veel see, et eestlased võõrustasid Kaukaasias Bulgaaria alpinistide rühma ja vastutasuks said võimaluse päevitada Musta mere läänekaldal Kuldsetel Liivadel ning jalutada Bulgaaria mägedes.
See aasta on Eesti alpinismis tähelepanuväärne ka selle poolest, et rahvusvahelises laagris tõusis Peeter Varep maailma vanima mehena 7-tuhandelise mäe tippu. Temaga kaasas olid Vello Park, Kaljo Palmiste ja Ilmar Palo.

1973
Ekspeditsioon Edela Pamiiri, Marxi ja Engelsi tippude rajooni. See rajoon oli ideaalne koht tippude tegemiseks – hommikust õhtuni oli selge taevas ja oht sattuda halva ilma kätte puudus. Tehti palju tippe, seal hulgas: Moskovskaja Pravda (2A), Litva (4B ja 5B), Baabel (5A ja 5B), traavers „40 aastat Komsomoli – Engelsi tipp” (5B), traavers „Nikoladze- Marks” (5B). Ekspeditsioonis osalesid Firnist: Jaak Sumeri, Tõnu Tennison, Priit Vürst, Enn Saar, Kuldev Ääremaa


1974
Instruktorikool – omades kõrgemat spordijärku läbisid eksternina instruktorikooli 4 alpinisti: Kuldev Ääremaa, ???

Ekspeditsioon Leninile lõunast koos 7 tipu vallutamisega (neist 2 esmavallutamine ja 1 esmaläbimine). Mäel liikusid samaaegselt mitu eesti gruppi. Leninile tõusu lõpuosas mattis ilmselt maavärina tõttu liikuma hakanud laviin kolm meest - Eerik Reino, Tõnu Tennison ja Priit Vürst. Üle noatera pääsesid Enn Saar ja Jaak Sumeri.

Saksa alpinistide rühma vastuvõtt Kaukaasias Adõl-Su laagris.

VSÜ Kalev alpinistide grupi esimene välisreis, sõit Alpidesse.

1975
Mälestusplaadi viimine Lenini mäetipu alla, meenutamaks kolme eelmisel aastal hukkunud alpinisti-klubikaaslast. Kaasas olid ka hukkunute omaksed.

1976

1977
Tartu Ülikooli taasavamise 175. aastapäeva tähistamine: J.F.Parroti tõusu Kazbekile sümboolne lõpetamine (Hindrek Kriis, Karl Ottas, Ivo Parmas, Kalle Hansen, Jaan Paaver, Veiko Tamm, Immar Puun, Toomas Täht, Pärgmäe). See oli puhas Firni uue generatsiooni organiseeritud ekspeditsioon pärast 1974.a. kaotusi.

Ühisekspeditsioon lätlastega Alai ahelikul.

1979
Klubi hooaja parimaks naiskaljuronijaks tunnistatakse Anu Kallavus.


Andres Paris meenutab 1970ndate teisest poolest:
Mis puutub klubi tegemistesse neil aastatel kui ma ise seal osalesin ja ka enne seda, siis väga populaarne ja iga-aastane oli kevadine treeninglaager Laiuse lossis (koos mägimatkajatega).

Firni hooaja lõpetamine toimus tavaliselt Vellaveres. Kuna Firn kuulus TÜ spordiklubi alla, siis saime kasutada ülikooli baase treeninguteks ja ka raha eraldati meile ülikooli poolt nii võistlustel käimiseks kui ka varustuse muretsemiseks.

Mitmel aastal organiseerisid Eesti alpinistid (nende hulgas ka "Firn") Balti alpinistide esivõistlusi kaljuronimises. Nende raames toiumusid ka ülikoolide esivõistlused. Saaremaal Panga pangal olid võistlused 1974, 1975, 1981, Ontikal 1977.

Alpiklubi Firn treeningutel käis päris palju rahvast kuna sealt oli võimalus saada ka arvestust (siis oli kehaline kasvatus kohustuslik õppeaine).
Põhilisim koht, mida saime kasutada oma treeningbaasina oli Viljandi tänava ja Kastani tänava nurgal asuv hoone (praegu korporatsiooni hoone).
Enne seda oli treeningbaasiks Jakobi tänava hoone.<br Mõlemas kohas olid riietumis- ja pesemisvõimalused. Samuti saime kasutada ruume loengute läbiviimiseks.

Mägedes käimine oli põhiliselt alpilaagrite süsteemi kaudu (tuusikud). Tuusikute jaotus käis Moskva kaudu ja alpilaagrid olid üle NSV liidu mägedes.