FIRNi logo
vjoon

Bohuslän: trad-ronimise paradiis

Vahemikus 28.05-03.06 külastasime Rootsi läänerannikul asuvat ronimispiirkonda nimega Bohuslän! Tegu on maailmatasemel sihtkohaga. Kui võrrelda seda Soome tõenäoliselt parima ronimiskoha Olhavaga, siis sama kõrgeid (ja isegi kaks korda kõrgemaid) kaljuseinu, mis on seejuures sama kvaliteetsest graniidist, leidub Bohuslänis suurel pindalal kümnete ja kümnete kaupa! Tasub vaid avada 300-leheküljeline guidebook ning valida endale meelepärane sihtpaik. Olgu selleks siis mõni 80-meetrine kalju, mis kerkib üles otse keset voogavaid rohelisi aasasid. Või idüllilised rannakaljud, mis tõusevad otse mereveest.

Sealne ronimine on täielikult trad-ronimine ehk teisisõnu - kaljud on poltimata. Ja erinevalt näiteks Olhavast ei luba kohalik ronimiseetika isegi statsionaarseid julgestusjaamu. Roni üles oma julgestuspunktidega ning leia sobivaim puu, kuhu jaam ehitada, et oma kaaslane järgi julgestada. Kõikjal, kus me ronisime, oli kivi kvaliteet esmaklassiline ning julgestuspunktide panemise võimalus suurepärane. Kui plaanite piirkonda külastada, siis arvestage, et Bohusläni võtmesõnaks on praoronimine! On tavaline, et isegi väga kogenud ronijad, kes esimest korda praoronimist proovivad, tunnevad end seejuures umbes nii, nagu nad roniksid üldse esimest korda. Praoronimise spetsiifika - kuidas kõige paremini sõrmi, käsi, rusikaid ja jalgu prakku litsuda, nõuab nii tehnikat, aga nagu paljud välja toovad - kasuks tuleb ka kõrgem valulävi. Mõlemat tasub enne Bohusläni külastamist käia arendamas näiteks Olhaval või Soome praoronimise mekas, Kustavil. Kindlasti ei tule kahjuks ka praokindad ning paar rulli korraliku teipi - nii jääb käenahka alles ka järgmisel päeval ronimiseks.

Bohusläni kohale jõudmiseks on kaks üsna võrdväärset varianti. Aeglasem variant on sõita praamiga üle mere Stockholmi ning sealt oma autoga Bohusläni, nagu tegid 5 inimest meie seltskonnast. Kiirem variant on hoida silm peal odavatel lennupiletitel (Tallinn-Göteborg-Tallinn), lennata otse Göteborgi, rentida sealt auto ning sõita pooleteist tunniga Bohusläni, nagu tegid Rees ja Mikael. Ööbimiskohaks soovitame Bohusläni Ronimisklubi armsat majakest, kus on olemas magamispind kuni 20 inimesele, köök, WC ja internet. Lisaks on väljas palju telgipinda. Ka pesemisvõimalus on aastaringselt olemas - lähedalasuvas järves. Maja üks põhivõlusid on see, et seal on alaliselt kohalikke ronijaid, kes tunnevad piirkonda läbi ja lõhki ning oskavad teile soovitada piirkonna parimaid kaljusid - kus ronida ennelõunal, et kõrvetava päike eest varju leida; kus pärast vihmasadu kaljud kõige kiiremini kuivavad; ning üleüldse pärle, mida kindlasti sealoldud aja jooksul tuleks ronida! Lisaks külastab piirkonda palju ronijaid teistest riikidest. Nädala aja jooksul vahetasime muljeid ja kontakte ronijatega Belgiast, Inglismaalt, Šotimaalt ja Itaaliast. Soovitame soojalt!

Rohkem pilte Reesi kaamerast.


comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon