FIRNi logo
vjoon

Suvised uudised mägedest ja kaljudelt (uuendatud 11. oktoober)


Sairami tipus (4238 m) pärast 5B tõusu mööda põhjaseina. Juta, Rees ja Tolik.

Põhjalikud kokkuvõtted (pildid, videod, matkapäevikud) suvistest mäeskäikudest ilmuvad klubi kodulehele septembri lõpuks!
 
 

17.09.2017 kiri Reesilt:

"Veetsime Juta ja Tolikuga seiklusliku nädala. Sairam-Su on kõige ilusam mägipiirkond, kus mul seni on olnud õnn olla. Kui oleksime ebausklikud, arvanuks et mägi ei taha meid - kohe alguses kolmeks päevaks pagasi kadumine koos kogu ronimisvarustusega, kõhujamad, äratuskella rikkiminek... Tulime aga kõigest välja ja läbisime korralikus stiilis oma põhieesmärgi, marsruudi Sairam'ile (4238 m) mööda põhjaseina (5B). Kõik rahul ja õnnelikud. Varsti kodus."

 

30.08.2017 kiri Priidult:

"Rännak Džangi-koši sujus kuni Bezengi liustikult vasakule tõusule pööramiseni igati hästi. Kui lõpuks üles jõudsime ja mööda rusuharja hüti poole vantsisime tabas meid meeletu tuul. Kohati nii tugev, et oli raske edasi liikuda. Kohal olles sai korralikku gümnastikat tehtud, et telgid püstipanemise ajal ära ei lendaks. Õhtul tuli veel täielik padukas koos äikesetormiga meile kaela. Alguses oli küsimus õhus, et kas sellise ilmaga üldse Sellale minna saame. Õnneks klaaris öösel enne kella üht ära ja saime ikka minna - ladusime ainult telgid kive täis, et tagasitulles midagigi alles oleks.

Et algselt plaanitud 3B põhjasein oli varingu tõttu liiga ohtlik, siis selle asemel tegime põhjaseina parempoolse variandi (3A) koos traaversiga mööda lääneharja lund ja kaljusid. Ilm oli külm ja sademeteta. Erakordselt tugev tuul kimbutas natuke ja tegi asju põnevamaks. Laskumine läks natuke untsu, kui Oleg kiirustas ühele teisele grupile järgi, kes tegid mingit lihtsalt marsruuti, ja pisut enne meid tippu jõudsid. Nad olid aga kuhugi kapitaalsesse karauuli laskunud, ja meie nende järgi. Tõtt öelda ei teagi, kuhu ja kuidas nad oma ühe köiega sealt lõpuks oleks välja saanud. Igatahes seal jätsime vähemalt kolm laskumisjaama maha ja aitasime teise grupi ka alla. Lõppkokkuvõttes kujunes marsruut pikemaks ja pisut keerulisemaks kui esialgu plaanitud.

Bašhaauz, 3A - Ilm oli perfektne... Meie neljane seong töötas väga hästi ja võtmekohad said nobedalt läbitud. Kõik toimis plaanipäraselt, ainult lõpus mööda liustikku alla jalutades saime lõpuks näod/ninad/huuled korralikult ära põletatud - ilusti enne kojuminekut :)"
 

23.08.2017 kiri Reesilt:

"Saabusin eile õhtul koju! Viimane nädal püsis Bezengi kohal pikalt tsüklon, mistõttu 5-ste marsruutide jaoks ilm liialt ebastabiilne.

Selle asemel ronisime mõnusalt laagri lähedal kaljudel. Kokkuvõtteks kaks 5A marsruuti - ilusad, pikad, seikluslikud, ehedad! Oleme rahul."

"Priidu ja Kristiina grupp trotsis keerukaid ilmaolusid edukalt Gidanil (2A, 4167m) ja Archimedal (3A, 4100m). Järgnevatel päevadel on neil plaanis lumine-jäine Sella põhjasein (3B, 4300m) 

ja pikk-pikk marsruut Bashaauzile (3A, 4452m). Kuufaasi vahetumine toob neile loodetavasti ka uue, ilusama ilma."

 
12.08.2017 kell 18:44 sõnum Reesilt:

"Naasime täna Olegiga laagrisse pärast pikka ja seikluslikku tõusu Mizirgile mööda lõunaharja (5A). Väike puhkus ja uued väljakutsed!"

 
06.08.2017 tõusis Eesti grupp Kalle Kiiranen-i juhtimisel Pamiiri mäestikus Ismoil Shomoni/Kommunismi (7495m) tippu.

Grupis Kalle Kiiranen (grupijuht), Krista Kirspuu, Meelis Luukas (tõusujuht), Ain Rästa.

 
04.08.2017 kell  15:07 sõnum Reesilt:

"Algajate grupi uued ronimised: Dõhnjauš 2A ja Sella 2B. Algajad alustavad koduteed. Kõigil oli lahe!"

"Me Nastjaga samal ajal: Missestau mööda idaseina 5A. Meil veel üht-teist plaanis."

 
30.07.2017 kell 19:01 sõnum Reesilt:

"Algajatele elu esimesed mäkketõusud, 1B ja 2A."

"Me Nastjaga soojenduseks 2B ja 4A. Kõik sujub, valmistume uuteks marsruutideks."

 
Grupp Tujuk-Su alpilaagrist
on samuti kenasti tagasi. Laager õnnestus, plaanid said täidetud. Peatselt rohkem infot.

 
Nipernaadidega Elbrusel olnud Piret, Jürka ja Anni
on kenasti tagasi Eestis. 

  

 

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon