FIRNi logo
vjoon

KKK (korduma kippuvad küsimused) - EMV2014

 

Enne uute küsimuste tekkimist soovitame tutvuda ka eelmise aasta KKK-tega, ehk leiad juba sealt mõne vastuse või põhjuse täiendavalt küsida. Küsige julgelt!

 

- osaleja K-E Tallinnast küsis: "1) mis sa sellega mõtled "Plokisüsteemis zumaari kasutamine" näiteks tootja Petzl annab sellise juhise, lisatud failis lk joonis 6. Zumaari kasutamine blokisüsteemis või mõtled blokeerimist zumaariga?. 2) Ja mida mõtled selle all - et ei ole lubatud kasutada pingutamiseks, st et zumaari ei või kasutada käepidemena millega köit pingule tõmmata?"

- ja osaleja P.N Tartust küsis samal teemal "Kas zumaariga ei tohi ka köit pingutamiseks tõmmata - olukord, kus prussik on stopperiks aga köit ennast tõmmatakse zumaariga?"

Vastus: Ilmselt pidasid silmas pigem seda dokumenti (sul saadetud manuses olnud fail käis pigem rullikute kohta) zumaari kasutuse kohta - http://www.petzl.com/files/all/technical-notice/Sport/B17S-ASCENSION.pdf


Ühe teise tootja, Black Diamondi instruktsioon zumaari kasutust plokisüsteemis oma juhistes  ei anna.
http://demandware.edgesuite.net/aakn_prd/on/demandware.static/Sites-bdag-Site/Sites-bdel/default/v1400480710393/files/MM6002_C%20nForce%20IS%20WEB.pdf

Seetõttu et asi oleks üheselt selgem, ning lisaks mitte anda ebaõiglast eelist ühe tootja varustuse omajale teise ees, 	   otsustasime et antud võistlusel järgime lihtsat põhimõtet - zumaare plokisüsteemide osana ei kasuta.

Sarnane elav arutelu toimus juba ka eelmisel aastal võistluste eel ja ajal, ning ka siis leiti kohtunike poolt mõistlikuks       	mitte kasutada zumaari plokisüsteemi osana, alternatiiviks on seal kasutada vana head klassikat repsunööre.
Plokisüsteemist väljuva köieotsa sikutamiseks võib inimene zumaari kasutada rahumeeli.

Soovime kinnistada osalejatel repusnööride universaalsust ja kasutust, kuna on igaühele hoopis kättesaadavam, pigem on marsruudil kaasas repsunöör(id) ning köiele õige kasutuse puhul on ehk isegi leebem ja ohutum.

Kommentaariks Petzli juhiste juurde. Oleme teadlikud et vinnamisel (tavaliselt seljakott, varustuse kott) võidakse zumaari 		plokisüsteemi osana kasutada, kuna suurim koormus mis talle osaks saab on staatilisel kasutusel lähedane ülesvinnatava raskusega.

Kui sedasama plokisüsteemi kasutada ülesõidu köie pingutamisel, võivad rakenduvad jõud läheneda või isegi ületada zumaari piirkoormust (nt kaks-kolm sikutajat kasutavad oma kehade inertsmomenti köie pingutamisest maksimaalse kätte saamiseks).

Kuna need kaks oma olemuselt sarnast momenti (plokisüsteemid mõlemad) võivad teadmatutes kätes tekitada ohtlikke olukordi, ja kuna eeloleva võistluse olukordades mõlemad situatsioonid esinevad üksteisele läbisegi, siis antud võistlusel me ei soovi plokisüsteemi osana ega pingutatava köie blokeerimiseks zumaari kasutust praktiseerida.

Võimalik et antud puhul pole ehk kasutatud kõige paremat sõnakasutust või oleks vajadus täiendavalt kommenteerida.
 

- osaleja P.N Tartust küsis: "Karistuspunktides pole toodud välja kinnastega / kinnasteta julgestust. Kas see on kohustuslik või ei??"

Vastus: Jah, kinnastega julgestamine Eesti meistrivõitlustel on kohustuslik. Sama praktikat soovitame ka ronimistesse ja mägedesse. Testid on näidanud et kindaga käehaare on leitud kuni 2..2,5 korda tugevam, lisaks parem kontroll köie üle ja väiksem oht nahka põletada saada kui köis kontrollimatult liikvele peaks pääsema, lõppkokkuvõttes suurem ohutus.
Täname märkuse eest, selle saame sinna lisada. Nagu lisakommentaaris on öeldud, et loetelu pole lõplik. Olemasolev loetelu on väljavõte 2013 EMV esinenud trahvimomentidest ning vastavalt vajadusele täiendame seda nii võistlus-eelselt kui jooksvalt võistluse käigus, sest kõiki ebasoovitavaid olukordi pole võimalik ette näha ning praktika on näidanud et uute uskumatute võtete ja lahenduste osas ollakse hästi terased ja leidlikud. Alati tasub kiirustamise asemel hinnata olukord mitu korda üle, mõelda kaasa ja veenduda et kõik on tehtud järgides mõistlikkuse joont.
 

- osaleja M.R Tallinnast küsis: "Küsiks selle drytooli osa kohta - kas vaja läheb ainult kirkasid ja mitte kasse?Samuti, mitu komplekti neid kirkasid olema peab, kas piisab ühest paarist või on vaja rohkem?

- osaleja T.H Põhja-Eestist küsis: "Kas dry-tooli varustusest peavad olema ainult kirkad ja üks paar? Kasse ja saapaid ei ole vaja?

Vastus: Grupile piisab ühest paarist tehnilistest jääronimis/drytool kirkadest. Kasse vaja ei lähe. Mõnes olukorras võib saabastega töö olla isegi mugavam. 
 

- osaleja P.N Tartust küsis: "Liigne lõtk rope solol. Kas see on pärast esimest klikki. Andres rääkis, et kui alguses jätta suurem lõtk, on faktor väiksem."

Vastus:  Antud küsimuses on lihtne sattuda segadusse, alati aitab kui süveneda tervikusse. Liigne lõtk on alati suhteline mõiste ja sõltub igast konkreetsest olukorrast. Täpseid sentimeetreid ega õiget universaalset pikkust siin pole anda, kõik sõltub hetkeolukorrast. Liigne lõtk on siis, kui see pole antud olukorrale kohane ega õigustatud. Küll on mõned momendid mida soovitada kogu protsessis jälgida. Esiteks igasugune lõtk mis süsteemis esineb,on ühtlasi sinu potentsiaalne kukkumismaa, eriti oluline on see esimestel meetritel. Ohutuse mõttes on esmaseks prioriteediks tekitada kohe esimene punkt veidi kõrgemal ja võimalusel kohe ka teine. Ronijana tahad sellega välistada võimalust kukkuda köide sisse faktoriga kaks, teine punkt on esimese back-up. Üks võimalus on hinnatagi sobivat köie lõtku selle järgi, et saaksid segamatult ja kiiresti ronida ja tekitada omale kaht punkti vahele. Mõnes olukorras ei pruugi see aga mõistlik olla, näiteks kui sellise lõtkuga on võimalik end lahtikukkumise korral vigastada vastu riiulit, kaljunukki, vmt, jne. Neid eriolukordi on palju. Ehk lühidalt, sobiva lõtku ja hinnang millal lõtk on ülearu suur, on alati situatsioonipõhine.

  

- Osaleja T Tallinnast küsis: "Miks ei tohi kasutada daisy-chain'i enesejulgestusotsana (täpselt selleks otstarbeks on need disainitud, tootjatel on UIAA heakskiit jne)?

Vastus: ilmselt esineb sõnakasutuses väike segadus. Teeme vahe sisse "daisy-chain" (iga aasa koormustugevus tavaliselt 1.5-2.5 kN) ja "personal anchor system" (iga aasa tugevus 22 kN). Viimane on tõepoolest disainitud täpselt selleks otstarbeks, sobib enesejulgestuseks jne. Ka tootjad ise kasutavad mõnikord mõisteid läbisegi, kuid viimasel ajal on järjepidevalt lisandunud märkus, kas antud toode sobib enesejulgestuseks või ainult abironimiseks. Sarnane arutelu toimus ka eelmisel aastal ning sai lahti kirjutatud järgmiselt...

- "Personal Anchor System" vs "Daisy chain" kasutamine. Esimene on mõeldud enesejulgestamiseks, kuna iga aasa koormustugevus on vähemalt 22 kN, siis on ka üksiku aasa kasutamine piisavalt usaldusväärne. Ehkki välimuselt praktiliselt identsed mõlemad, siis teine vahend, "Daisy chain", on mõeldud eelkõige abironimiseks, keha raskusega koormamiseks ja vaid staatiliseks koormamiseks, "Daisy chain-i" puhul on iga aasa koormustugevuseks vaid 2 kN! Lisaks on võimalik väga lihtsalt tekitada "daisy chain"-iga ohtlikke olukordi. Neil kahel vahet teha ei saa pelgalt nime järgi, kuna see võib eksitada, daisy chaini nime all pakutakse mõlemat toodet, seepärast on määrav koormustugevus. Lõtku sisse jätta ei soovitata kummalegi, vastupidavam on nailon-materjalist, eelistades seda ultra-peenikestele ja kergematele dyneema-materjalist slingidele.  Neist kahest vahendist on EMV 2013  enesejulgestuseks lubatud kasutada vaid "Personal Anchor System" omadustele vastavat vahendit, mille iga aasa koormamistugevus on >=22 kN. Põhjus lihtne, "Daisy-chain"-i omadustega vahendiga (aasa koormustugevus 2-4 kN) on võimalik rohkem tekitada ohtlikke olukordi. Lisades siia juurde tootjate endi kasutussoovitused, siis polegi enam argumente, miks peaks selle kasutamist enesejulgestusena propageerima või aktsepteerima. Lisalugemist sel teemal. Lisaks tasub tutvuda tootjate antud toodete kirjeldusi. Näiteks toode, mis vastab "personal anchor systemi" tingimustele -   var1var2var3 jpt ning näide "klassikalisest daisy chainist"  - var4, . Täpsustus: kuna Daisy Chaini puhul, mille aasa koormustugevus on vaid 2 kN jätab osaleja poolt ebaõige vahendi kasutuse korral võimaluse eluohtliku olukorra tekkeks väga lihtsasti ning kuna kohtunikel on raske võistluse käigus igal sammul jälgida daisy chaini ohutut kasutamist, siis EMV2013 pole see enesejulgestusena aktsepteeritav.

Alternatiividena sobivad endiselt vanad head traditsioonilised nt põhiköiejupist enesejulgestused (alternatiiv nylon-slingist enesejulgestused).

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon