FIRNi logo
vjoon

Pamiiri ekspeditsioon

Keskel J.F.Parroti mäetipp (6277m) ja paremal servas nõlva taha varjuv lumine tipp on Tartu Ülikool 350 (6350m), pildistatud Tanõmas 2 liustikult (1982.a.)

Tartu ülikooli 380. aastapäeva tähistamiseks stardib 12. juulil ekspeditsioon Tartu ülikooli ja Parroti nimelistele mäetippudele Kesk-Pamiiri mäestikus.

Tartu ülikooli ja J.F. Parroti mäetipud asuvad Kesk-Pamiiri mäestikus, Kõrge Seina ahelikus vastavalt 6350 ja 6277 m kõrgusel üle merepinna. Kesk-Pamiir asub Tadžikistanis, Mägi-Badahšani autonoomse vilajeti territooriumil. Käesoleval aastal möödub nii Tartu ülikooli kui ka Parroti tipu esmatõusust 30 aastat. Tõusud tehti Tartu ülikooli 350. aastapäeva puhul. Vahepealsel ajal eestlased seal käinud pole.

Tartu Ülikool 350 mäetipp (6350m), mäeinfo

J.F.Parroti mäetipp (6277m), mäeinfo

1982.a ekspeditsiooni info

Selguse mõttes vajab täpsustamist: alpinistid ei käi mägesid "vallutamas", vaid nende eesmärgiks on tõusud mäetippudele kui olud, tingimused ja grupi valmisolek on soodsad. Ka antud ekspeditsiooni puhul on faktoreid ja muutujaid nii rohkelt, et jõudmist ühegi mäe tippu, võib pidada suureks õnnestumiseks.

Ekspeditsiooni koosseisu kuuluvad: Sven Oja (Saku), Kristjan-Erik Suurväli, Priit Simson, Priit Joosu, Marko Aasa, Tõnu Põld (kõik Tallinnast), Merili Simmer, Erik Jaaniso, Priit Rooden ja Andres Hiiemäe (kõik Tartust).

Ekspeditsioon on plaanitud kestma 37 päeva. 12.juulil kell 13:30 väljalend Tallinnast, üle St. Peterburi Dushanbesse jõuame orienteeruvalt öösel kella 4 paiku. Järgmine päev kulub kohapealt proviandi ja täiendavalt varustuse (nt kütus priimustele) ostmiseks. Seejärel ootab ees ca 3-päevane autosõit, eesmärgiga sõidutada meid Tanõmas jõe äärde Kok-Jaris (ca 3200m kõrgusel). Sealt edasi peame lootma iseendile. Õhkõrn lootus on ehk vaid esimesel matkapäeval, et kohalike eeslitega osa ekspeditsiooni varustusest saame mäele lähemale kergema vaevaga. Seejärel muutub eeslite jaoks Tanõmasi jõekaldad eeldatavasti läbimatuks (nii oli 30 aastat tagasi tollase ekspeditsiooni luuregrupil ja mõned aastad tagasi seal kandis matkanud grupi hinnang). Mitmel korral surutakse jõekallas kitsasse sängi, kus jalgsi läbiminek sõltub suuresti hetke veetasemest. Varem on mindud nii ülevalt poolt nõlva kui soodsa veetaseme korral ka läbi jõe. Jõeületusi seisab ees ilmselt mitmeid.

Hinnanguliselt võib meil kuluda kogu ekspeditsiooni varustusega jõudmiseks Tanõmas II liustiku jalamile (kõrgus u 4000m) baaslaagri paika ca 5-6 päeva. Seejärel plaanime paari päevast taastumist, aklimatiseerumist. Edasi otsime tõusuteed läbi Tanõmas II jäämurru ja liikuda mööda liustikku selle taha ossa nn rünnaklaagrisse (ca 5200-5400m) Tartu ülikooli mäe jalamil. Ka see võib aega võtta mitu päeva. Seal taastume, uurime marsruudi olusid, jälgime ja hindame mäe ja marsruudi seisundit.

Olenevalt grupi seisundist, marsruudi oludest, võib mäejalamilt tõus tippu ja tagasi liustikule laskumine kesta orienteeruvalt 4 päeva. Kui peaks jääma varupäevi ja olud on soodsad, proovitakse tõusu ka J.F.Parroti mäele, mis sealsamas kõrval. Kuna lähenemine mäele on pikk, raske ja takistusterohke, lisaks sõltub kohapealne tegevus suuresti niii grupi seisundist (taastumisest, aklimatiseerumisest) kui hetkeoludest mäel ja ilmast.

Ja seejärel seisab ees teekond tagasi tsivilisatsiooni.

Kogu ekspeditsiooni matkaosa vältel saame loota vaid iseendile, väline abi on mitme (4-5 või enamgi) päevateekonna kaugusel. Grupi ettevalmistus on tuginenud iseseisvalt hakkama saamisel.

Ekspeditsiooni käigus püüame sidet hoida satelliit-telefoni vahendusel, teated peaksid jõudma aadressile http://www.ajaveeb.alpinism.ee/

 

Alpinistidele sobib mäkke minekul alati soovida kaasa - "Kivi kotti", "Head tervist" ja "Head ilma"!

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon