FIRNi logo
vjoon

Alpiklubi Firn sügisene orienteerumisüritus 2005

Koht: PIUSA (tähistus stardipaika algab Piusa koobaste lähedal asuvast autoparklast)
Aeg: laupäev, 15. oktoober 2005

Võistluskeskus avatakse kell 10
Informeerimine orienteeruvalt kell 11
Start orienteeruvalt kell 12
Kaart

Alpiklubi Firn sügisene orienteerumisüritus annab hea võimaluse igapäevastest sekeldustest puhata ning linnakärast eemale pageda, rõõmu tunda kuldsest sügisest ning mõõdukast kehalisest aktiivsusest looduskaunil maastikul Piusa ümbruses.

Lisaks tavapärasele orienteerumisele (kontrollpunktide otsimine maastikul kaardi ja kompassi abiga) tuleb mõned punktid leida tavalisest veidi erinevatel viisidel.

Pärast suviseid reise mägedesse on Firn sügise saabudes ikka midagi seikluslikku ja mõõdukalt sportlikku ette võtnud. 2003. aastal toimus suvelõpuseiklus Vapramäel, 2004. aastal jätkati traditsiooni  vahva orienteerumisüritus-matkaga Taevaskoja-Valgemetsa maastikel. Sel sügisel kutsume seiklema Piusale.

Osalejad

Osalejateks on Firnikatest ja/või nende sõpradest koosnevad 1 - 3 liikmelised võistkonnad.
Registreerunud võistkonnad

Kaart ja maastik

Eesti põhikaart (1997), mõõtkavas 1:20 000 (1cm kaardil = 200m looduses), kõrgusjoonte vahe 5m, suurus A4. Lisaülesannetel võib esineda ka teistes formaatides kaarte-skeeme (nt. orienteerumiskaart 1:15000, vms). NB! Esineda võib uusi raiesmikke ja teid-radu, mida kaardilt ei leia, nende kohta lisainfot jagatakse stardi-eelsel informeerimisel ca 11:30 paiku.

Maastik on mõõdukalt liigestatud ja vahelduva reljeefiga. Suurim kõrguste vahe nõlval 40m. Rajad on peamiselt metsas. Mõõdukalt tihedalt teid, radu, sihte. Valdavalt okasmets, mis on enamasti väga hea kuni hea läbitavusega. Jõe- ja ojakallastel, raiesmikel võib esineda ka niiskeid ja halva läbitavusega alasid. Veetase jõgedel/ojadel suhteliselt madal (pahkluust kuni puusani), Obinitsa ojal esineb rohkelt mahalangenud puid, mida saab edukalt kasutada ojaületuseks.
KEELUALAD: Taluõued ja hooldatud põllumaad, tuleb nendest ümber minna!

Rada

Osalejad läbivad suundorienteerumise põhimõttel (kaardil ja legendil ära näidatud järjestuses) kontrollpunkte (KP) Piusa ümbruse maastikul. Osa kontrollpunkte ei ole kaardile märgitud, neil juhtudel tuleb lähtuda KP-s olevast infost või korraldajatelt saadud juhistest järgmistesse KP-desse liikumise viisist.
Raja pikkus linnulennult on ca 12,1 km, rajal on kaks joogipunkti (KP-10 ja KP-16).
Rada läheneb mitmel korral võistluskeskusele, mis võimaldab vajadusel rada lühendada ning soovi korral orienteerumise käigus võistluskeskusesse tagasi pöörduda.

Varustus

Korraldajatelt saavad osalejad stardieelselt:

  • Kaardid (peale kantud KP-dega ning minigrip-kilekotikeses niiskuse eest kaitseks)
  • Legendikaart (KP-d täpsustav kirjeldus, KP-tähiste märkimine, KP läbimise vaheaegade lahtrid)

    Võistkonnal on kohustuslik omada järgmist lisavarustust:

  • Kirjutusvahend (soovitavalt veekindel)
  • Pealamp või taskulamp (vajalik!)
  • Kell
  • Mobiiltelefon (ära unusta eelnevalt akut laadida!)
  • Kompass (soovitavalt võiks võistkonna peale olla kompass, aitab tublisti)

    Reeglid

    Osalejatel tuleb läbida kõik kontrollpunktid etteantud (legendikaardil näidatud) järjekorras.

    Kontrollpunktides peab osaleja oma sealviibimise tõendamiseks oma legendikaardile üles märkima kontrollpunkti numbri (ei ole sama mis kaardil!) ja tähise ning sealviibimise kella-aja.

    Rajal on neli kontrollpunkti (KP-6, KP-10, KP-16, KP-20), kus tuleb täiendavalt registreerida oma sealviibimine, selleks on need kontrollpunktid varustatud kile sees oleva kontrolltabeliga, kuhu tuleb osalejal ära märkida oma võistkonna nimi, stardiaeg ning selle kontrollpunkti läbimise kella-aeg. Registreerimise järgselt aseta palun kontrolltabel tagasi kilesse.

    Rajal võib olla kontrollpunktides lisaülesandeid või tuleb mõnede kontrollpunktide üles leidmine teostada tavapärasest veidi erineval viisil. Sellistel juhtudel on nendes kontrollpunktides ka vastavad juhised.

    Osalejatele on raja läbimise kontroll-kellaajaks 18:00!
    Kui kontrollajaks pole osaleja finishisse jõudnud, tuleb kindlasti korraldaja(te)ga telefonitsi ühendust võtta ja vastavalt kokkuleppele kas edasi orienteeruda või üritada välja selgitada kus võistkond asub.

    Rada on planeeritud nii, et kontrollaja sisse peaksid mahtuma kõik osalejad.

    Ennustatav raja läbimise aeg peaks jääma vahemikku 2-5 tundi.

    Läbimata või tõendamata kontrollpunkti läbimine (legendikaardil puuduvad kontrollpunkti tähised) toob võistkonnale kaasa ajatrahvi 30 min.

    Paremusjärjestust selgitatakse soost ja võistkonnaliikmete arvust sõltumatult ühes klassis kõigile. Paremusjärjestus selgitatakse selle põhjal, kes läbis etteantud raja kõige kiiremini.

    Start

    Võistkondade stardijärjekord loositakse kohapeal enne startide algust (orienteeruvalt kella 11 paiku).

    Võistlus-eelne informeerimine toimub orienteeruvalt kell 11:00.

    Starditakse 2 kuni 4 min intervallidega (oleneb osalejate arvust).

    Soovi korral ja teiste võistkondade nõusolekul võib esimesena alustada vabatahtlik võistkond.

    Eelmise aasta Firni orienteerumisürituse 5-e parema võistkonna seas olnud osalejad ning niisamuti eelmise aasta orienteerumisürituse korraldajad (Priit, Volli) loositakse nn. kuuma grupina stardijärjekorra lõppu (seejuures ei pea nimetatud osalejad olema eelmise aasta samas koosseisus).

    Esimese osaleja/võistkonna start antakse orienteeruvalt kell 12:00.

    Asjad (nt. vahetusriided, õlu, jms) saab jätta korraldajate hoole alla.

    Finish

    Finishi täpne asukoht selgub alles orienteerumise käigus, kas kaardilt või rajal saadud juhistest. Finishis pakutakse sooja teed.
    Kui võistkond otsustab katkestada, tuleb neil pöörduda tagasi stardikohta ning anda sellest teada ka korraldaja(te)le.

    Autasustamine

    Kõikidele osalejatele osavõtudiplom, parematele meened. Parim autasu kõigile osalejatele on kuldse sügise ajal looduskaunil maastikul liikumisrõõm ning maastikule peidetud punktide ülesleidmisel hinge hiiliv rahulolu et näe, ikkagi üles leidsin! Korraldajatele on suurimaks autasuks kindlasti see, kui olete otsustanud üritusel osaleda ja saame teid rõõmsana finishis vastu võtta.

    Registreerimine

    Firni sügisele orienteerumisüritus 2005-le saab eelregistreerida e-mailile: andres.hiiemae [ät] maaamet.ee või telefonitsi 52 85 478. Registreerimisel tuleb ära näidata võistkonna nimi ning liikmete nimed. Eelregistreerimine kestab kuni kolmapäevani, 12.10.2005-ni (kaasaarvatud).

    Eelregistreerimine on vajalik, et vajalikul hulgal materjale ette valmistada. Eelregistreerides on osavõtutasu võistkonna peale 50 krooni, tingimusel et võistkonnas on vähemalt üks Firni liige, mitte-firnikatest koosnevale võistkonnale on osavõtutasu 60 krooni.

    Hiljem (alates 13.10.2005 kuni esimese võistkonna stardini) saavad end registreerida samal kontaktil kokkuleppel korraldajatega vaid vabade kaartide olemasolul, osavõtutasu on võistkonna peale 75 krooni.

    Osalustasu maksmine toimub kohapeal.

    Transport

    Piusa asub ühistranspordile (rongid, bussid) logistiliselt suhteliselt halvasti ligipääsetavas kohas. Rongid Piusani enam ei sõida, küll aga ca 10 km eemal asuva Orava peatuseni. Ka bussid ei käi läbi Piusa, küll aga mõningatesse lähematesse asulatesse – Obinitsa (ca 4km), Koidula (6-8 km).

    Täpsema info saamiseks ühistranspordi kohta vaata:
    http://www.bussireisid.ee/
    http://www.edel.ee/

    Mõned ehk otsustavad kohale tulla juba reede õhtul? Andke endast korraldajatele teada, ehk on veel huvilisi kes lööksid kampa ja saate korraldajatelt juhiseid sobiva ööbimiskoha valmiseks stardiala läheduses.

    Palun andke korraldaja(te)le märku need, kes kavatsevad kohale minna oma transpordi-vahendiga, korraldaksime infovahetuse autojuhtide ja reisisoovijate vahel, et autod saaksid optimaalselt komplekteeritud ning toimuks sõidukulude jagamine.
    Info autoga osalejate ning vabade kohtade arvu paneks samuti infona kodukale ülesse, et soovijad saaksid nendega ühendust võtta ja täpsemalt kokku leppida.

    Hetkeseisuga tundub, et saame kogu osalejate-seltskonna autodega kohale. Kel veel kohalesaamine lahtine, siis andke endast korraldajatele märku, on veel vabu kohti autodes!

    Kohalesõidu info

    Korraldajad soovitaksid Piusale kohalejõudmiseks kasutada Põlva maanteed, Tartust 99 km, kruusateed ca 6 km. Põlvas keerata Rosma/Värska peale, edasi otse üle Räpina-Võru mnt, läbi Ilumetsa Niitsiku risti, keerata paremale Orava peale, pärast Oravat keerata vasakule kruusateele Kliima külani ning Kliima külas keerata paremale Piusa peale. Piusa liivakarjäärist möödudes (põhja poolt enne raudtee-tammi) keerake vasakule Piusa koobaste parklasse.

    Teine variant oleks Võru - Obinitsa kaudu, Tartust 108 km, kruusateed ca 4 km. Võru ümbersõidult keerata Räpina teele, ca 4 km hiljem keera paremale Obinitsa peale, Obinitsas keera vasakule, pärast asulat läheb tee kruusaks, 4 km pärast (pärast rdt-tammi) keera paremale Piusa koobaste parklasse.

    Kolmas variant on sõita üle Räpina, Tartust ca 99 km, kruusateed ca 9 km. Värska suunal, ca 3 km pärast Mikitamäed keera paremale Koidula peale, enne Koidula piiripunkti keera paremale kruusateele Piusa suunas, Piusa ristis keera paremale ja pärast raudteetammi alt sõitmist veelkord paremale Piusa koobaste parklasse.

    Maanteede atlase leht 1 (NB! Suurus ~3 MB)
    Maanteede atlase leht 2 (NB! Suurus ~3 MB)

    Muu info

    15. oktoobril 2005       Päike tõuseb 07:55      Päike loojub 18:12

    Korraldajad: 

    Andres Hiiemäe andres.hiiemae [ät] maaamet.ee 52-85-478

    Erik Saarts erik [ät] dotbox.ee  56-577-627

      comments powered by Disqus


  • vjoon tag hjoon