FIRNi logo
vjoon

Firn 40 piduõhtul juhtunu

Kohale oli tulnud umbes 70 inimest.

Peoõhtut alustas Alan Roodi, klubi hetkepresidendi kõne. Minutilise leinaseisakuga mälestati kõiki hukkunud Eesti alpiniste-mägironijaid. Õhtu soojenduseks pakuti tervitusshampust, mille järel Martti tutvustas õhtu programmi. Järgnes Taavo Lumiste ettekanne Firni 40 aastasest ajaloost (lühiülevaadet võid lugeda siit), millesse olid pikitud vastavalt käsitletud ajastule tolle perioodi klubi presidentide sõnavõtud.

Vello Park (president 1961-1968) andis edasi parimad soovid Jüri Martinilt, klubi esimeselt presidendilt (1959-1961), kes ise ei saanud kahjuks kohale tulla, ent lubas kindlasti kohal olla 10 aasta pärast (Jüri Martin on TA akadeemik ja Tallinnas Euroülikooli rektor).Vello Park ise on III järguga 5 tippu teinud.

Täpsustades alpinsmi ajaloo kulgu Eestis väitis Vello Park, et 1956 alustas Tallinnas tegevust küll alpinismi sektsioon, klubi aga poliitilistel põhjustel asutada ei saanud. Seega esimene alpiklubi arenes 10 aasta jooksul välja Tartus, saades asutatud ametlikult 1959. See oli tugev koolkond. Sellest hoolimata Eestis alpinismi meistersportlast pole. Alpinismi kõrval tegeleti ka kaljuronimisega. 1960 läksid algajad Eestist Balti võistlustele ronima, vastasteks vanad tegijad Lätist ja Leedust. Kolmel aastal lõunanaabreid võideti. Tehti ka 7000si, "punaseid" tippe.

1970.a Kommunismi tipus küsis Park Vaderilt, kas klubi ei saaks ruume. Lubati, saadi (Baeri tänaval, Musumäe all). Ka tollal olid ümberregistreerimised, tehti põhikirjad, saadi ruumid ja sponsorid. Toimusid 7000ste esmavallutused.

Kalev Muru, president 1980-1999. Kalev Muru on alati pidanud esmatähtsaks järglaste kasvatamist, uute inimeste koolitamist. 1982 TÜ 350 aastapäeva puhul vallutati kaks uut tippu — TÜ 350 ja Parroti nimeline. 1986.a tehti Pamiiris juba tehnilisi marsruute. Tartu noppis Eestile eraldatud tuusikutest enamuse. Kes käisid, tulid tagasi suurte kogemustega. 1984. aastast alates said paljud kõrgmägede kogemusi. 1991-1995 juhatust kui sellist ei olnud, president rahmis üksi. Teha tuli põhikirja muudatused, viia paberid vastavusse uute seadustega, ümberregistreerimised jmt.

Alan Rood (president 1999.a augusti keskelt). Tegeleb peamiselt väljaõppe ja trennide tegemisega. Klubil on suur puudus instruktoritest. Neid küll on, aga nad on kusagil passiivselt. Üleskutse — eelmise Firni liikmed on oodatud astuma ametlikult uue Firni liikmeteks.

Järgnesid mitmete külaliste sõnavõtud ja kingituste üleandmised.

Enn Käis, Ida-Viru matkaklubist: "Tegin alpinismialaseid vallutusi, kui enamust üritusel viibinutest veel olemaski polnud, umbes 30 aastat tagasi." Senini tegeleb Enn Käis jõudu mööda alpinismiga. Ta rõhutas, et Firnil on palju "vallaslapsi" — Ida-Virus, Tallinnas jm. (Taavo Lumiste järelmärkus: Viljandi, Jõgeva, Tartu sektsioonid ka). Enn andis Heino Kuurile ja Vello Parkile üle kingituse Firnile — pildi Ida-Viru "mägedest" — Ontikast.

Jaan Künnap alustas oma esinemist küsimusega: "Kellega kohalolijatest olen ma kõige rohkem maganud?" Vastus: Muchiga. ;-)
Täpsustades Tallinna klubi arengut, teatas Jaan Künnap, et Tallinna Alpinismiklubi asutati ametlikult 1972, enne tegutses vaid sektsioon. Künnap ise esindab kõige nooremat klubi — Tallinna Mägiekspeditsioonide Klubi, mis asutatud alles 1999. aastal. Jaan Künnap andis samuti Firnile üle kingituse — pildi.

Tallinna Noorte Matkaklubi — Valdek Udris: "Firn on ka palju matkajaid koolitanud, sealt seos NMKga, mis rohkem küll matkaklubina tuntud." Kingitusena andis Valdek Udris üle pildi NMK retkelistest Mt. Blancil - üleni valge mäetipu kohal käivad lumetuisu hood üle Blanc’i - valged vaalud sinise taeva taustal, inimeste rida näib tühisena suure mäe taustal.

Ettekanded kuulatud, järgnes söök, ehk õhtu kõige kõhtu täitvam osa. Ning siis maiuspalad — filmid.

Immar Puun näitas oma igihaljast filmi "Sotsialism, rööpad ja igilumi (in memoriam)". Riho Västrik tegi oma filmi "Lumeleopard" esma- ja lühitutvutsust. See räägib Künnapist kui fotograafist, alpinistist ja muidu inimesest.

Järgneb traditsiooniline algajate etteaste. Seekord teatritükk - stseen Puhhist, kus peeti Iiahi sünnipäeva, kulminatsioonina sooviti Iiahi asemel ka Firnile palju õnne.

Saabus Ukrainast Ivo Parmas, klubi kunagine president.

Siis tuli oksjon, kus müüdi igasugu Firniga seotud mäestusesemeid, vimpleid (kalleim müüdi 230 EEKu eest), vappe-kleepse, üks Firn’30 särk (u.120 eeki) ja 2 Firni embleemiga uut särki (teine neist poole odavamalt J ).

Järnges performance Riho Västrikult, Anne Meemalt, Ott-Hendrikult ja Revelt — pildikesi alpinismist. Riho, Anne, Ott-Hendrik ja Reve tegid kujusid, nt. alpinist kassidega: Riho ja Ott-Hendrik laskusid käpuli, Anne seisis nende seljas, Riho ja Ott-Hendrik kujutasid siis "kasse". Riho kujutas elavalt Pamiiri platool hädal käiku. Võttis ja lõi justkui kirka lumme, võttis pintsaku ja pani selle sinna nagu riidepuule, jube sürr….ja siis punnitas silmi. Ning muidugi ülemise ja alumise vöösüsteemi probleemid …

Edasi toimus võistlus — Firni presidendid ja algajad paaris. Algaja pidi omale vöösüsteemi peale panema, president ei tohtinud ühtegi sõna ütelda. Võitja on natuke selgusetu, igal juhul üks kahest - Muchi või Alani paar võitis.

Kuna tegemist oli Firni sünnipäevaga, siis ei antud presidentidele ikka veel rahu. Järgnes presidentide verbaalne võimekus ehk mullikeste ajamine. Üks president (4 oli kohal) puhus seebimulle, 2 lugesid kuni 100 mulli oli, seni siis neljas udutas. Naljad sellest mullitamisest: alpinism — shkola muzhestva ili shkola za muzhestva… Või selline nali: kui vibramsaabas tuli kasutusele, siis oli üks tüdruk alpilaagris ütelnud: "Eti utebja vibratorõ"!

Pidulikult anti kõikidele presidentidele ja Firni embleemi autorile Heino Kuurile üle klubi 40-ndaks sünnipäevaks loodud särgid Firni embleemiga.

Uute liikmete vastuvõtt. Kandidaadid: Siiri Silm, Eva Liivak, Triin Reitalu, Tambet Leenurm, Kati Võrk, Martti Pärs ja Eve Sankovski. Kandidaatidel tuli sõnu ära arvata, laulda või luuletus lugeda, teha pantomiimi "Kuidas karu oli hommikul telgis ja mina siiski pääsesin". Näiteid esitatud küsimustest: kuhu pakitakse kiiver; kui kõrge on Mt. Blanc; kust algab lumepiir Alpides; kui konservid ei mahu kotti, siis kuhu need panna.

Toimus ka varem väljakuulutatud fotokonkurss. Eveli sai oma seeria eest 8, Siiri 7 ja Viki 4 punkti ehk kohad 1,2,3. Eriauhind läks Enokile (seeria: "kohver pööningul" eest - Tshetsheenia ja Dagestani piir 25 aastat tagasi).

Edasi tuli kohv ja kringel ning mitteametlik peo osa koos oma toredate tantsude, lõbusate mängude ja kõigega, mis ühe õige peo juurde käib. Pidu kestis hommikuni. Nagu peab.


Kirja pannud Marge Nõmmiste ja Taavo Lumiste

comments powered by Disqus


vjoon tag hjoon