Firni logo... :)

Menüü koostamine

Kuidas siis teha menüüd nii, et kõik vajalikud toitained saaks toidust kätte? Mägedes tuleb arvestada sellega, et kogu kraami tuleb seljas tassida - seega, mida kergem, seda parem. Enne menüüd koostama asumist, oleks mõistlik uurida välja grupi liikmetelt, et kas nt kellelgi on allergiat teatud toiduainete vastu, või on miski absoluutselt vastuvõetamatu - no sel juhul ikka tõepoolest absoluutselt, mitte niisama pirtsutamine. Võib juhtuda, et seltskonnas on veendunud taimetoitlasi. Neid asju võiks arvesse võtta ja kas siis mõned toiduained välja jätta või pakkuda sellele inimesele alternatiivid, nt liha asemel juust jne.
Võib läheneda menüü koostamisele teaduslikult nt algajate Kaukaasia 98 menüü ja täpselt püüda välja arvestada valkude, SV, rasvade vahekord ning sellest lähtuvalt valida toiduained. See on kaunis keeruline. Lihtsam on minna peale terve talupoja mõistusega ja lihtsalt koostada nt 5 päeva menüü ning seda nt kui reis kestab 25 päeva, korrutada 5ga, vt näiteks Kaukaasia 2001 menüü.

Koostamiseks:

panna paika hommikusöök - tavaliselt enne rasket tipupäeva või õppust - mõistlik teha kohe korralik eine, rumalus on siinkohal väita, et ei taha hommikul süüa ja pipardada - järgmine söögikord on alles õhtul (kui on) ja päev otsa tuleb tõsiselt rassida. Seega hommikusöök peaks olema selline, mis seedub kergesti, sisaldaks piisavalt kiudaineid, et täiskõhu tunne kestaks ja glükoosi imendumine oleks aeglasem ja ühtlasem. Hommikul sobivad hästi pudrud erinevatest helvestest - kaera, odra, nisu, "näljavilja" jne, juurde nt konservid: liha, kala, pasteet; tee ja kuivikud - sellega peaks olema nii valke, rasvu, kiudaineid, vitamiine ja SV. Aeg-ajalt võib pudru juurde arvestada moosi - saab nt plastkarbiga või ka keeratava korgiga purgiga kaasa võtta - on küll raskem, kuid vahel peab end natuke ka millegi eriti heaga turgutama. Samas ketshupi ja majoneesi tassimine on kahtlase väärtusega - maitse asi! Teed teha kohe rohkem, et korralikult juua ja ka kaasa võtta. Kaasavõetavale teele oleks mõistlik sisse segada jõujoogipulbrit.

Lõunasöögi planeerimine on raskem - tavaliselt mägedes kipub lõunasöök jääma marsruudil oleku aega ja kuskil kaljul või lumeharjal ei hakata ometi kokkama, ikka lihtsamalt tuleks läbi ajada. Kes ikka viitsib pada ja priimust kaasa vedida, muidugi, kui on mitmepäevane minek, siis sellest ei pääse. Aga lõuna ajal ei hakata kallist valget aega raiskama ning tehakse miskit kiiret - selleks on taskusöök. Paus pähklite/rosinate seguga, teega jõujoogiga, vahel shokolaadi, halvaad,väga mõnusad ja kasulikud on müslipulgad, et jutt väga magusaks ei läheks siis sobib marsruudile minnes pista taskusse jupike suitsuvorsti, sest kui ikka süda väga läigib, siis magus nii kui nii alla ei lähe. Kuivatatud puuvili on samuti väga asjakohane, nt kuivatatud aprikoosid, kuivatatud banaanid, õunad, ploomid - hoiavad kõhu korras.

Õhtusöök kujuneks siis suuremaks söömiseks - kui just väga pimeda peale ei jääda, on aega rohkem vaaritada - siia sobivad sellised pudrud, mille valmistamine rohkem aega nõuab - nt riis, tatar, hirss ja makaronid. Riisi sisse sobib hästi segada nt oakonservi, makaronide sisse juustu, mõnedele meeldib ka muid konserve segada - siin võib teha nii, kes tahab, see segab oma kausis. Ja kõrvale võtta kas konservi, saia v. leiva kuivikuid nt pasteediga, teed või võib keeta ka kakaod - piimapulber+kakaopulber ja suhkur kokku segada ja keevasse vette. Kissellid!

Menüü tegemist alustadagi nt nimekirja koostamisest, mida võiks kasutada ja siis omavahel kombineerida vt nt Kaukaasia 01 menüüd.
Nt arvestada, et valmiks kiiresti, seega eelistada kiirputrusid:
*helbed kaer, 4-viljahelbed, rukis, nisu
(on saadaval igasugu lisanditega helbeid - kuivat puuviljaga jne).
helbeid arvestada 50-80 g/inimene
kartulipuderarvestada lähtuvalt pakil olevast juhendist
tatar, riis, hirsstangaineid 70-80 g
manna, maisimanna40-50 g
*makaronid, kiirmakaronid80-90 g, või nt 1,5-2 pk inimese kohta
pakisupid lisada võiks makarone!arvestada pakil kirjutatu/oma kogemuse põhjal

Lisandid: juust soovitav pakkida vaakumisse, suitsuvorst, kalakonservid, loomalihakonservid, linnulihakonservid, pasteet, oakonservid, laske fantaasial lennata! piimapulber, moos, mesi.

Taskusöök: rosin, kuivat banaan, aprikoosid, ploomid, õunad, pähklid - soovit maapähkel, halvaa, martsipan, müslipulgad, šokolaad, hematogeen, glükoositropsid, karamellkommid.

Jook: jõujoogipulber, kakaopulber, tee, kohv, kissellipulbrid - nt saiakuivikutega mustikakissell päris hea.

Suhkur - 100 g päevas inimese kohta on vist liialdus, pole veel kunagi nii palju kulunud (kulub tee vm joogi sisse, pudru - helbed, manna - tegemisel) vast 50-70 g/inimene arvestada.
Sool.

Gaasi arvestamine: 450gr/800ml balloone - 45g päevas inimese kohta.
Nt: 10 inimest/10 ballooni 10 päeva.
1 balloon (450 g) 10 päevaks ühele inimesele - võib võtta paar varuks, kui peaks miskit ballooniga juhtuma.

Koostas: Meeri

Tagasi loengu materjalide juurde