FIRNi logo
vjoon

Combin de Corbassiere Follat liustiku kaudu + Petit Combin

Tüüp:
Alpinism, tehniline klass (kõrgused kuni 6000 m)
Tipu kõrgus meetrites:
3716
Raskuskategooria:
AD-, S4
Piirkond:
Penniini Alpid, Valais
Marsruudi alustamise kuupäev:
22.04.2006
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
23.04.2006
Osavõtjate arv:
7
Retke osalejad:
  • Alain Bonifas
  • Benoit Sergant
  • Francois Letertre
  • Francois Cuvelier
  • Bruno Arzufi
  • Pierre-Jean Dauphant
  • Eveli Habakuk
Raskuskategooria grupi hinnangu järgi:
ok
Marsruudi iseloom:
Lumi-jää
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
1.päev 1200 m ja 2.päev 11oo m + tõus Petit Combin´i tipule 200 m.
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
Öösel oli langenud õhuke kiht lund ning hommikul oli tipp kergelt pilves, kuid mitte kauaks. Tipust avanevat suurepärast vaadet varjasid rünkpilved, mis olid kogunenud ümbritsevate 4000-liste lähesusse.
Kommentaarid:
Kord juba varem üritatud tipp, kuid tol korral tundus pärast -30 kraadist telgis veedetud ööd tunduvalt mõnusam end päikese käes soojendada, kui tõsist tipuüritust sooritada. Seekord oli hooaeg oluliselt rohkem kevade poole veerenud ning hommikune lahkumine mägionnist on teise maiguga kui hommikune lahkumine telgist.
Esimesel päeval tõusime mägionnini, viimased tunnid kõrvetava päikese all. Pärastlõuna kulus vaatlemisele, sest onnist on suurepäraselt näha nii Grand Combin oma kurikuulsa Corridore´iga (lõik marsruudist, mis on väga ohtlik serakkide kukkumise tõttu) ning samuti Combin de Corbassiere ja Follat´ liustik.
Hommikul teele asudes kohtasime kohe onni läheduses 50-pealist itaallaste karja, kes oli otsustanud meie lähedal püsida pea terve päeva:). Tõus algas mööda laisalt kulgevat lauget liustikku, siis nõlvad korraks järsenesid, et jõuda järgmisele laugele platoole, mis tipnes lühikese järsu seinaga jõudmaks kurule. Mõnel õnnestus tõusta suuskadega kurule, lihtsam oli nad paar meetrit varem alt võtta ning mitmed itaallannad võtsid need jalast liiga vara, leides end vööni lumes. Oli, keda päästa!
Kurult suundusime kergelt laskudes Combin de Corbassiere´i viimaste nõlvade alla, mis tipu poole tõustes üha järsemaks muutusid ning lõpatada tuli taas jala. Meie suureks õnneks olid itaallased otsustanud tõusta vaid vastas oleva Petit Combin´i (3672 m) tippu. Seega saime eemalt jälgida seda rahvaste liikumist, lisaks tippu tõusnud itaallastele, lisandus üha uusi ´tiputegijaid´ helikopteriga. Nimelt on Shveitsis, erinevalt Prantsusmaast, lubatud heliski harrastamine.
Suurpärase paarisajameetrise laskumise järel kleepisime taas nahad ning tõusime kiirelt praktiliselt inimtühjale Petit Combin´i tipule. Laskumine algas igati nauditavalt suurepärastes lumeoludes kuni Follat liustiku järskude nõlvadeni, kus lumi muutus kardinaalselt. Edasine laskumine toimus 50 cm paksuses märjas lumesupis, mis on füüsiliselt üsna kurnav. Edasisel laskumisel ootas ees veel 100 meetrit tõusu, mis oli kohatise lume puudumise tõttu üsna tüütu suukadel, sest pidevalt tuli need alt võtta, kuid niisama lõbus oli see jala, sest sageli lumi ei kandnud ja oli vägagi sügav. Lõppes kõik metsaslaalomiga.

http://skirando.camptocamp.com/sortie26592.html?uid=11498
Ekspeditsiooni nimetus:
Naabrite alpiniaad




vjoon tag hjoon