FIRNi logo
vjoon

La Colère du Ciel (WI3+), La Croupe de la Poufiasse (WI4+)

Tüüp:
Jääronimine
Raskuskategooria:
WI3+...WI4+
Piirkond:
La Grave, Prantsuse Alpid
Marsruudi alustamise kuupäev:
27.01.2018
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
27.01.2018
Osavõtjate arv:
4
Retke osalejad:
  • Mikael Orkomies
  • Aleksei Shuvaev
  • Henry Patzig
  • Rees-Roonius Juurmaa
Marsruudi iseloom:
Jäämarsruut
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
220...300 m
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
Jahe, pilvine, sademeteta
Kommentaarid:

Video ronimistripist "Supercouloir 2018"
Pildialbum


2018. aasta talvel motiveeris mind mõte ronida Prantsuse Alpides üks väga kaunis, aga samavõrd tehniliselt keerukas mäemarsruut Mont Blanc du Taculi põhjaseinal nimega Supercouloir. Ma leidsin endale mõttekaaslasteks Henry, Mikaeli ja Aleksei ning selle eesmärgiga asusime me teele 25. jaanuarist kuni 9. veebruarini kestvale talvisele jääronimis- ja alpinismitripile. Kuna teadsime Henry'ga juba eelneva aasta kogemusest, et Chamonix's on talvel ronimiseks häid olusid tabada üsna keeruline, olime seekord sättinud endale mitu tagavaraplaani. Nõnda ei lasknud me ennast heidutada, kui Chamonix'sse kohale jõudes saime teada, et ilmastikutingimused, keskmisest kõrgem laviinioht ning kehvad jääolud ei võimalda hetkel Supercouloiri ronimist kaaluda. Selle asemel võtsime ette nimekirja teistest jääronimispiirkondadest, mille kohta olime eeltööd teinud ja teadsime, et kohtame seal heas konditsioonis marsruute: La Grave, Ecrins'i rahvuspark, Cogne.

Esmalt sõitsime La Grave'sse. Peatusime selles 1500 meetri kõrgusel asuvas külas vaid ühe päeva, ronides soojenduseks kaks marsruuti kõrgusel 1800-2000 meetrit, sektoris nimega Les Fréaux. Terve reisi vältel töötasime kahe seongunga: Rees-Aleksei ning Henry-Mikael. Olime alati samadel marsruutidel ning püsisime üksteisega kontaktis, kuid liikusime autonoomselt - kumbki köiskond oma varustusega. Vahetasime seongusiseselt iga mõne aja tagant esironijaid, niiet kõik töötasid igal marsruudil altjulgestuses.

1) Rada: La Colère du Ciel
Sektor: Les Fréaux 
Raskusaste: II/3+ 
Pikkus: 300 m
Aeg: 9:30-13:00 
Marsruudikirjeldus 

2) Rada: La Croupe de la Poufiasse
Sektor: Les Fréaux 
Raskusaste: II/4+ 
Pikkus: 220 m
Aeg: 15:00-16:45
Marsruudikirjeldus

Marsruudid sobisid soojenduseks ja seongute koostöö harjutamiseks suurepäraselt: nauditav ronimine, tehniliselt mitte midagi keerulist.
Ekspeditsiooni nimetus:
Supercouloir 2018
Manused




vjoon tag hjoon