FIRNi logo
vjoon

Lillaz Gully, D+

Tüüp:
Jääronimine
Raskuskategooria:
D+ (WI4, M4)
Piirkond:
Cogne, Aosta org, Itaalia
Marsruudi alustamise kuupäev:
05.03.2017
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
05.03.2017
Osavõtjate arv:
2
Retke osalejad:
  • Henry Patzig
  • Rees-Roonius Juurmaa
Marsruudi iseloom:
Jäämarsruut
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
200 m
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
Alguses selge ja pilvitu; hiljem lumesadu ja halb nähtavus.
Kommentaarid:

Video, pildid ja muljed

Hommikul kell 7:00 alustasime matka marsruudi alla. Et eelnevad kaks päeva oli kestnud lakkamatu lumesadu, otsustasime marsruudi ette võtta üksnes juhul, kui hommikul on ilm selge ja miinuskraadidega ning marsruudile lähenemine mööda järsku ning paksu lumekihiga kaetud nõlva on meie hinnangul ohutu. Esimesed kaks tingimust olid hommikul täidetud, lumenõlv oli aga ohutu ainult seal, kus oli rohkem puid ja taimestikku, mis keskmiselt meetripaksust lumekihti stabiilsena hoidis. Niipea kui jõudsime laia ning järsu lumekuluaarini, tekkis mõttekoht, kas laviiniohtu arvesse võttes on edasiminek kalkuleeritud või mitte. Otsustasime siiski edasi liikuda, läbides veel umbes 100 m mööda küllaltki laviiniohtlikku nõlva. Marsruudi alla jõudsime kella 9:15-ks. Komplekteerisime varustuse ning alustasime ronimist mööda järsemat jääkuluaari.

R1: 30 m, 70°-85°. (Rees) Jaamakoht suure kiviploki all. 
R2 - R3: 150 m, 40°. (Henry) Mööda paksu lumekihiga kaetud nõlva, kuni jääkuluaari jätkumiseni. 
R4: 30 m, 70°-80°. (Rees) Jaamakoht paremat kätt kaljuseinal. 
R5: 45 m, 80°-85°. (Henry) Põnevam ronimine pisut õhemal jääl. Jaamakoht paremat kätt. Järgnevalt jaguneb kuluaar kaheks, meie valisime vasaku haru.
R6: 30 m, 75°-90°. (Rees) Jää muutub üha õhemaks, kuni lõpuks väikse koopa juures kaob täiesti. Seejärel traavers vasakule ja drytoolimine mööda kaljut (M4): esmalt üle väikse karniisi, seejärel mööda laia sisenurgapragu, kuni üles lumenõlvadeni. Julgestus puujuurikate juures. 
R7: 40 m, 30°. (Henry) Mööda paksu lumekihiga kaetud nõlva kuni kuluaari kõrgeima punktini.

Marsruudi tippu jõudsime kell 14:00. Laskumine kulges mööda matkarada (märgistatud punasega). Antud oludes oli matkarada kaetud keskmiselt meetrise, kohati aga vähemalt kaks korda kõrgema lumekihiga. Hindasime laviiniohtlikkust hindega 4/5 ning liikusime äärmise ettevaatusega, kusjuures vahepeal otsustasime mõnekümne meetri ulatuses laskuda raja kõrvalt mööda tugiköit, et lumele kanduks väiksem osa keharaskusest. Lumekiht jalge all "õhkas" korduvalt ning üha halvenevates ilmaoludes muutus olukord kriitiliseks. Suutsime aga säilitada külma pead ning hea koostöö tulemusena jõudsime kella 17:00-ks turvaliselt alla.

Marsruudijärgse arutelu käigus jõudsime üksmeelele, et sellisel kujul (võttes arvesse laviiniohtu lähenemisel ja laskumisel) ületas marsruut mõistliku riski piiri. Väärtuslik kogemus, mille puhul oli esmatähtis, et see sai üle elatud ning tehtud ka õiged järeldused - nüüdsest mõistame praktikas, kuivõrd ikkagi laviinioht marsruudil on seotud eelnevate päevade lumetingimustega.

 
Ekspeditsiooni nimetus:
Talvised Alpid 2017
Manused




vjoon tag hjoon