FIRNi logo
vjoon

Ylösnousemus (6-), Erikois-A (5+), Ruotsalaisten reitti (5+), Salama (5+), Kantti (6-)

Tüüp:
Kaljuronimine
Raskuskategooria:
5+...6- (Soome r.k.)
Piirkond:
Olhava, Soome
Marsruudi alustamise kuupäev:
01.07.2016
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
03.07.2016
Osavõtjate arv:
2
Retke osalejad:
  • Andres Hiiemäe
  • Rees-Roonius Juurmaa
Marsruudi iseloom:
Kaljumarsruut
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
17...40m
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
Soe, päikseline, kuiv
Kommentaarid:

Pilte ronimistripist
Olhava topod

Järjekordsel külaskäigul Olhava kaljudele sai trad-ronimisega altjulgestuses läbitud viis rada raskuskategooriates 5+/5c...6-/6a+. Kõigil ronitud radadel olid köiekaaslasteks Andres ja Rees.

Ylösnousemus (Soome 6-/prantsuse 6a)
Läbimisviis: altjulgestus (sport/trad)
Seong: Rees (esironija), Andres
Marsruudi kõrgustevahe: 17m
Rada algab slabiga, kus on kolm polti. Järgneb väike sisenurgake, kuhu saab panna keskmise suurusega klemmi ning seejärel ronida üle kerge ülekaldega seinaosa üles platoo peale.

Erikois-A (Soome 5+/prantsuse 5c)
Läbimisviis: altjulgestus (trad)
Seong: Rees (esironija), Andres
Marsruudi kõrgustevahe: 30m
Rada algab tagurpidi V-kujulisest moodustisest, millest üles ronimine on ka raja raskeim koht (esimesse prakku läheb keskmine klemm). Edasi sik-sakitab rada mööda erinevaid praegusid, kuni jõuab kenal riiulil asetsevasse jaama. Sealt on võimalik veel ~10m edasi ronida, et ülevalt minema jalutada. Praovahenditest lähevad käiku keskmised klemmid ja frendid.

Ruotsalaisten reitti (Soome 5+/prantsuse 5c)
Läbimisviis: altjulgestus (trad)
Seong: Rees (esironija), Andres
Marsruudi kõrgustevahe: 40m
Üks pikimaid radasid Soomes. Rada algab alt saarekese pealt ja teeb seejärel ligi 20m pikkuse traaversi vasakule piki diagonaalset pragu. Traavers lõpeb vertikaalse praoga, milles kasvab väike puu. Mööda seda pragu kulgeb rada üles välja, kusjuures vahetult enne tippu jõudmist tuleb teha väike traavers paremale, pääsemaks üle kerge ülekaldega seinaosa, mis lahutab ülemisest platoost. Ülemine jaam puu küljest. Praovahenditest kasutusel suur valik klemme (kaks komplekti) ja väiksed kuni keskmised frendid. Traaversi nurkades tuleb ekspresse kindlasti pikendada slingidega.

Salama (Soome 5+/prantsuse 5c)
Läbimisviis: altjulgestus (trad)
Seong: Rees (esironija), Andres
Marsruudi kõrgustevahe: 40m
Rada algab saarekese pealt. Esimene pool kulgeb mööda varieeruva suurusega rusika- kuni sõrmelaiust pragu üles vasakule (praovahenditest kasutusel suur valik klemme ning väikseid ja keskmisi frende). Poole raja tähiseks on vertikaalses praos kasvav väike puu. Sealt algab raja teine pool - sügav sisenurgapragu, mida saab kohati ronida kaminatehnikaga (kasutusel suured klemmid ja frendid). Raja lõpp kulgeb aga üle karniisi mugavale platoole, kus asub polditud jaam.

Kantti (Soome 6-/prantsuse 6a+)
Läbimisviis: altjulgestus (sport/trad)
Seong: Andres (esironija), Rees
Marsruudi kõrgustevahe: 40m
Klassika - üks kuulsamaid radu Soomes. Rada kulgeb terves ulatuses mööda ilusat ja silmatorkavat välisnurka. Üks käsi leiab sageli toetust välisnurgast, samas kui jalad ja teine käsi peavad toetuspinda otsima seinaosalt. Tihtipeale on seinaosa reljeef aga üsna napp ning nõuab väga täpset jalgadetööd. Altjulgestuses ronimine eeldab rahulikku meelt, sest ligikaudu veerandi ning poole raja peal asuvad horisontaalsed praod on ainsad kohad, kuhu saab paigutada praovahendeid (keskmised frendid). Lisaks sellele on rajal pikkade ja ebaühtlaste vahedega 5 polti. Lõpus mugav polditud jaam.
 
Ekspeditsiooni nimetus:
Olhava (juuli 2016)




vjoon tag hjoon