FIRNi logo
vjoon

Oktjabrjonok, lääneribi parempoolne osa, 3A

Tüüp:
Alpinism, tehniline klass (kõrgused kuni 6000 m)
Tipu kõrgus meetrites:
3650
Raskuskategooria:
3A (vene r.k.)
Piirkond:
Tujuk-Su, Tjan-Shan, Kasahstan
Marsruudi alustamise kuupäev:
15.01.2016
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
15.01.2016
Osavõtjate arv:
5
Retke osalejad:
  • Kirill Belotserkovski (grupijuht)
  • Ernests Cunculis
  • Aleksei Shuvaev
  • Anton Shuvaev
  • Rees-Roonius Juurmaa
Raskuskategooria grupi hinnangu järgi:
3A
Marsruudi iseloom:
Kombineeritud marsruut (kalju + lumi-jää)
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
550 m
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
Selge, jahe, kohati tuuline
Kommentaarid:

Nagu tavaks, asusime alpilaagrist teele kell 6.00. Oktjabrjonok on üks alpilaagrile lähimal asuvatest mägedest, niisiis võis võrreldes soojendusmarsruudiga Amangeldõ’le oodata vähem tagajalgadel ülesmage rühkimist ja rohkem ronimist. Kuigi kõigile oli marsruudi alguspunkt teada, valmistas pealampide valgel pimeduses selle ülesleidmine siiski mõningaid raskusi. Paari mõtlemispausiga jõudsime ometi marsruudi algust tähistava riiulini. Jaotanud ära vajaliku varustuse, võisime ka pealambid välja lülitada, kuivõrd idataevas hakkas juba helendama. Marsruut algas kerge laskumisega (5m), et seejärel asuda läbima tehniliselt keerukamat kahte lõiku. 

Esmalt seinaosa (40m, 70°, III), mis algas sisenurgaga ning mida liigestasid veel riiulikene ja välisnurk. Selle lõigu läbis esimesena Rees. Kui Aleksei järgmisena žumaaritades üles jõudis, vahetati rolle – järgmise lõigu läbis altjulgestuses tema. See kulges peamiselt piki laia pragu (40m, 80°, III). Kui ka grupi kolm ülejäänud liiget, Ernest, Kirill ja Anton, üles olid jõudnud, alustati üheaegset liikumist mööda kaljuharja. Liiguti kahes seongus – Rees ja Aleksei kahekesi esimesena, Ernest, Kirill ja Anton teises seongus kolmekesi. Harjal liikumine sisaldas esmalt 100m I-II kategooria kaljusid, seejärel veel 300m I-III kategooria reljeefi. Enne tippu jõudmist tuli mütata veel 100m piki lumekuluaari ning 80m mööda lihtsaid I kategooria kaljusid. Oktjabrjonoki tipus seisime kell 11.00. 

Jõudmaks alla, tegime esmalt Oktjabrjonoki kõrvaltipust topeltköiel laskumise (25m), misjärel võisime juba ronimisvööd ja kassid kotti panna, kuna allaminek oli vaid mööda lumekuluaari libistamise vaev. Tagasi laagrisse jõudsime kell 12.45.

Alpilaagri muljed, pildid, video...
 
Ekspeditsiooni nimetus:
Tujuk-Su 2016
Manused




vjoon tag hjoon