FIRNi logo
vjoon

Latsga, ida harjalt, 3A

Tüüp:
Alpinism, tehniline klass (kõrgused kuni 6000 m)
Tipu kõrgus meetrites:
3995
Raskuskategooria:
3A
Piirkond:
Kesk-Kaukasus, Adõr-Su org
Marsruudi alustamise kuupäev:
17.07.2004
Marsruudi lõpetamise kuupäev:
17.07.2004
Osavõtjate arv:
5
Retke osalejad:
  • A.P.Olik (grupijuht) (Jõudis kõrgusele: 3995mm)
  • Andres Hiiemäe (Jõudis kõrgusele: 3995mm)
  • Karry Kukk (Jõudis kõrgusele: 3995mm)
  • Peeter Kangur (Jõudis kõrgusele: 3995mm)
Raskuskategooria grupi hinnangu järgi:
3A
Marsruudi iseloom:
Kombineeritud marsruut (kalju + lumi-jää)
Marsruudi kõrgustevahe meetrites:
kõrguste vahe 290 m (Garvashi kurult 3705 m)
Ilmastikutingimused marsruudi läbimise ajal:
hommikul vahelduvalt halb nähtavus ja selginemised, tuul mõõdukas, kiiresti muutuvad olud kuni lõunani, tipus olles tihe udu
Kommentaarid:
Marsruudi skeem - http://www.firn.ee/db/konkurss/AndresHiiemae/04/Latsga%20ida%20harjalt_3A%20marsruut.jpg

Tehniliselt nõudlik kuid lühike kaljumarsruut, liikumine marsruudil nii samaaegselt kui vahelduvjulgestuses, marsruudi võtmelõigu läbimisel kasutasime juba olemasolevat kaljunaela tugiköie organiseerimiseks. Kalju osa oli siiski kohati tehniliselt nõudlik. Marsruudi teine pool oli lumenõlv. Hinnanguliselt lühike marsruut, kuid tehniliselt vastab 3A-le. 

Eelmisel päeval osa meie grupist (eelkõige tegijad) pärast Latsga 3B-lt tulemist, pakkisid kokku laagri ning laskusid ära Ullu-Tau alpilaagrisse, et taastuda ja soodsate tingimuste korral üritada veel üht tippu teha. Nendega kaasa läks ka minu köiekaaslane Priit. Meil – vähemtegijate grupil oli soov soodsatel ilmastikuoludel ära teha veel ka Latsga 3A. Nii jäimegi veel üheks ööks Garvashi kurule (juba neljas ööbimine 3700 m peal).
Järgmisel hommikul olid ilmastikuolud piisavalt sobivad, et marsruudile minna - ei sadanud ja ka tuult oli mõõdukalt, nähtavust küll vahelduvalt minimaalselt, vahel enam. Garvashi kurult startisime kell 6.15, marsruut (Foto11) algab kohe laagri juurest. Seekord olin köies Markoga, instruktor käis omapead, mõnedel tehnilisematel lõikudel haakis meie kõide. Heas tempos, peamiselt sama-aegses liikumises läbisime marsruudi kaljuse osa. Marsruudi algusosas oli palju lahtisi kive, esines mitmeid tehniliselt nõudlikke lõike. Marsruudi võtmelõiguni jõudsime juba kell 7.35 ehk 1h20min pärast starti. Võtmelõiguks on 6-8 meetrine “stenka”, mille läbimine on kaunis tehniline, abiks on võimalik kasutada statsionaarset kaljunaela poole seinal ning üleval statsionaarset aasa. Tehniline kaljuronimine ongi sellega läbi, edasi jääb ületada lumeplatoo ning tõusta mööda idanõlva põhjaharjale ning harjalt läheneda Latsga tipule. Selle lõigu marsruudist läbisime heas tempos 40 minutiga, tipus olime kell 8.15. Tipus oli kohati väga tihe udu (Foto12), vahelduvalt selginemised, tuul oli vaikne. Laskusime juba eilsest tuttavat 2A marsruuti. Laagripaigas Garvashi kurul olime tagasi kell 10. Kerge lõuna kurul ning laskusime alla alpilaagrisse. 

Foto11 - http://www.firn.ee/db/konkurss/AndresHiiemae/04/Foto11_vaade%20Latsga%203A%20marsruudile.jpg
Foto12 - http://www.firn.ee/db/konkurss/AndresHiiemae/04/Foto12_udust%20Latsga%20tippu.jpg
Ekspeditsiooni nimetus:
Ullu-Tau 2004




vjoon tag hjoon